school Hoek

school Hoek

Architect
ebtca architecten
Location
Zaventem, Belgium
Project Year
2017
Category
Primary Schools
Dennis De Smet

school Hoek

ebtca architecten as Architects

A new school in the city park of Zaventem. The design idea is to plant the building as modest as possible on the site to preserve the existing trees and green space. The location of the building is determined by giving solution at the least pleasant edge zone of the park. The park gets a new ‘hoek’ [angle]. The building becomes an extension of the park by a dubious play of inside/outside bounderies.


The major impact of the sports hall is minimized by using the existing difference in level [street versus park]. The lower part of the building [toddlers area] has its own playgarden with a big canopy. The tower part is destinated for students and has a strong north - south orientation.


The - half underground - refectory and gym can be merged into one big polyvalent space. The roof of the lower building is covered with a turf roof [norwegian ‘torvtak’]- the first one ever created in Belgium. This roof garden gives opportunity to organise outdoor classes on the roof. The tower building has been clad with brown natural slates - disappearing into the treetops. The north façade has wide open windows which provide daylight and spectacular views. The south façade has an individually controlled sun protection by means of horizontal louvres. The inside finishing are exposed concrete and masonry in contrast with warm tactile wood [oak]. All floor colors are typical per floor and are naturally orientated.

Share or Add school Hoek to your Collections
Project team
Product Spec Sheet

ElementBrand
outside ceilingsTrespa
sunshadesCOLT International
FlooringEPI
Acoustic ceilingsHeradesign
Product Spec Sheet
outside ceilings
by Trespa
sunshades
Flooring
by EPI
Acoustic ceilings
Zeitz MOCAA (Museum of Contemporary Art Africa)
next project

Zeitz MOCAA (Museum of Contemporary Art Africa)

Museums
Cape Town, South Africa - Build completed in 2017
View Project