Sky Pool House

Sky Pool House

Architect
Guz Architects
Location
Singapore | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Patrick Bingham-Hall
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Aluminium roof claddingNovelis
FALZONAL®
Bespoke central void lightLasvit
Bathroom accessories Dornbracht
KitchensBulthaup
Solar Photovoltaic SystemEnergetix Pte Ltd
Monospace Glass LiftKone

Product Spec Sheet
Aluminium roof cladding
FALZONAL® by Novelis
Bespoke central void light
by Lasvit
Bathroom accessories
Kitchens
Solar Photovoltaic System
Monospace Glass Lift
by Kone

Sky Pool House

Guz Architects as Architects

The client for the Sky Pool house originally intended to make alterations and additions to the existing house.  However after designing for some months they realized that the existing house really did not match their new requirements and it was more ideal to just start from scratch.

photo_credit Patrick Bingham-Hall
Patrick Bingham-Hall

The site sits on an elevated plot at the end of a small cul de sac, and is considered a prime residential area of Singapore.  In land scarce Singapore, greenery and space for nature comes at a premium, so we conceived a design that satisfied the client’s brief, while giving greenery back to the neighbourhood and house.  The layered roof gardens not only provide lush greenery when viewed from each level of the house, but also help to cool the house passively through transpiration of the plants. When viewed from outside, these overhanging plants soften the edges of what is quite a large house.

photo_credit Patrick Bingham-Hall
Patrick Bingham-Hall

The house is approached by a short driveway which then leads up to the front door via a series of garden steps, and into a basement garage via a short ramp.  This approach was conceived to be as green as possible, with soft greenery enveloping all.

The client also requested that he have a rooftop gym and swimming pool, to take advantage of the distant views from the elevated site.  By placing an acrylic window in the base of the swimming pool, we allowed light to flood in to the atrium void space below.  This atrium was in the heart of the house and allowed light to penetrate into what is quite a deep floor plan.  Because it was under a swimming pool, very little heat is transmitted into the building, which is important in Singapore’s hot tropical climate.

photo_credit Patrick Bingham-Hall
Patrick Bingham-Hall

To also help passively cool the house, we provided large roof overhangs to shade from the tropical sun and rain.  Photovoltaic cells also are installed on the roof.

Team:
Structural engineer – MSE Consultants Pte Ltd
M&E Engineer – HFC & Associates 
Landscape contractor – Nyee Phoe Flower Garden Pte Ltd
Lighting designer – DJCoalition 
Interior Designer - Adikara Nusa Pratama
Main Contractor - Bestec Construction Pte Ltd

photo_credit Thomas Lin
Thomas Lin
photo_credit Thomas Lin
Thomas Lin
photo_credit Thomas Lin
Thomas Lin

Material Used:
1. Sheet Metal International System Pte Ltd - Aluminium roof cladding - NOVELIS FALZONAL
2. Kone Pte Ltd – Lift – Monospace Glass Lift
3. Energetix Pte Ltd – Solar Photovoltaic System -Stion 
4. The Madison Group - Bulthaup Kitchens
5. Lasvit - Bespoke central void light
6. Dornbracht - bathroom accessories 

Read story in EspañolFrançaisDeutschItaliano and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More