The French International School of Beijing (LFIP)
Luc Boegly

The French International School of Beijing (LFIP)

Ferrier Marchetti Studio as Architects

The French School of Beijing, designed by Jacques Ferrier Architecture, has been imagined as a built landscape. It is being developed on a site in the "Orchard" neighbourhood, which takes its name from the old orchards which, until recently, were a defining feature of this stretch of land alongside the road to the airport. Since then, the development of high-end residential blocks and international schools has introduced a new urban character with collections of low rise buildings alongside generous green spaces.


The building creates a continuous and unified space on the site, defining the various walkways and in line with the roads. It offers students and teachers a combination of protected and open spaces, with the landscape always present as a backdrop. The ground floor is home to shared spaces and functions: underneath an awning, the communal spaces for the various schools alternate with covered playgrounds. All of the outdoor spaces open towards the canteen's orchard and the sports facilities.


The entrances to the primary school and the secondary school and college are clearly separated, as are the flows of different students. There are, however, connections between the different sections of the school for the staff and teachers. The organization of the space is unambiguous and easy to read: the school hall and library are recognizable as soon as you enter.


From the second floor up, the classrooms are organized in a rational and flexible way. They are clad in a wooden lattice which seems to float above the organic surroundings formed by the lines of fruit trees. From the inside, this lattice is porous enough to let through light and not obscure views of the outside. It plays a major role in shading the building from the sunlight and protecting the school's activities from outside eyes. Finally, the lattice creates a serene, innovative and identifiable architectural look, drawing inspiration from traditional Chinese architectural.


The canteen and the gym hall have been designed as pavilions in the orchard.


Alongside the stadium, they add the finishing touches to a project which combines architecture and landscaping to create a remarkable, environmentallyfriendly place of learning. The metals used in the façades of these two buildings set up a game of reflections between landscaped and built environments.


The matt aspect of the wooden lattice around the main building interplays with the burnished surfaces of the gym hall and the canteen.


With a contemporary character which avoids modish excesses, the French school takes a long-term view of design, leaving open various possibilities for development and new uses.

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
17 Jul 2024 News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”

Global architecture and design firm Perkins&Will designed the London-based European head office... More

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
17 Jul 2024 News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris

French architecture studio DREAM has unveiled the ESAT Lozaits-Seguin, a light-filled community buil... More

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
17 Jul 2024 News
Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques

Architects Betsaida Curto Reyes of Estudio Copla and Ander Bados Sesma of Atelier Ander Bados have c... More

25 best bathroom and kitchen tap manufacturers
17 Jul 2024 Specification
25 best bathroom and kitchen tap manufacturers

Sanitary ware caters to the functional needs of both bathrooms and kitchens. Taps, mixers, and fauce... More

CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form
16 Jul 2024 News
CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form

Danish architecture and design studio CEBRA has transformed a former steam mill site in the small Da... More

Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME
15 Jul 2024 News
Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME

KME Germany GmbH & Co. KG featured in Archello’s list of the 25 best metal cladding manufa... More

Tatiana Bilbao Estudio imagines design of Sea of Cortez aquarium like a ruin reclaimed by nature
12 Jul 2024 News
Tatiana Bilbao Estudio imagines design of Sea of Cortez aquarium like a ruin reclaimed by nature

In 2017, Mexico City-based Tatiana Bilbao Estudio was invited to design a building that should resem... More

Key adaptive reuse projects by Feilden Clegg Bradley Studios
12 Jul 2024 News
Key adaptive reuse projects by Feilden Clegg Bradley Studios

Visitors to the website of British architecture practice Feilden Clegg Bradley Studios (FCB Studios)... More