THE SHADED HOUSE | PRASHANT PARMAR ARCHITECT

THE SHADED HOUSE | PRASHANT PARMAR ARCHITECT

Architect
Prashant Parmar Architect
Location
Paldi, Ahmedabad, Gujarat, India | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Inclined studio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Sanitary fittingsGROHE
Italian Marble flooringAmaze Marble
Wall colorAsian Paints
Toilet floor & wall tilesCasa ricca
Modular Kitchen Hefele

Product Spec Sheet
Sanitary fittings
by GROHE
Italian Marble flooring
Wall color
Toilet floor & wall tiles
Modular Kitchen
by Hefele

THE SHADED HOUSE | AHMEDABAD | PRASHANT PARMAR ARCHITECT

Prashant Parmar Architect as Architects

A multitude of massive frames at various levels, spacious semi-covered green terraces at all floor levels getting animated with play of light as it permeates through the geometrically patterned MS trellis at the top of the largest frame and a unique experience of varying volumes right from the entry ... All this sum’s up very briefly the spatial experience of “The Shaded House”. 

 

Client had a requirement of 4BHK Bungalow, along with garden space which permits interaction with nature through air, natural light and even rainfall.

 

The 45’ x 90’ site was surrounded by 2-4 storey building on three sides in Paldi area of Ahmedabad city. The sole permissible frontage - the only means for natural light, aeration and establishing visual connections with nature and outdoors was merely 27’. Both these factors were challenging for the Architect.

 

The facade is expressive creating a self-shading structure. The elevated gardens on the south-east are created out of grey cubes-cladded with wooden figured MCM cladding material, while the walls looks astonishing with brick cladding. A simple white frame as a base element, is stretched up to the highest level placing a striking MS screen on the top of it. It adds character to the design that overlook the green spaces on site and helps to cut out harsh sunlight entering into the interior spaces by creating a magical play of light and shadow.

 

Entry veranda gives you feel of volumetric difference of triple height to double height. Vestibule gives the impression of open-plan layout that allows for a seamless transition from one space to another. 

 

The layout of the house is uncomplicated and flows naturally from common to private activities.

 

The bright & airy living room exudes a sense of refined taste with its plush, nude-colored sofas, stone cladded wall and sunlight that seeps in through the tall windows connecting the front garden. The front garden acts as a source of light and ventilation for the ground floor.

 

Engulfed by common activities on three sides, the family room acts as a cosy entertainment room for the family members.

 

The dining is connected with the puja room on the north-east side, acts as a central core with a triple-height space. With intention of allowing an influx of natural light, large windows have been installed throughout the house. 

 

Looking at the ground floor, the space is minimal, but there's no design void that you'd want to fill. The staircase and lift act as a vertical transition to all floors.

 

First floor passage leads to 3 bedrooms and overlooks the dining and puja.  A coherent and authentic interior has been developed, based upon a thorough understanding of the demands of its occupants. The interiors follow a subtle colour scheme, highlighting the luxurious Italian marble flooring, rich materials and exquisite décor details.

 

The second level encompasses the entertainment room and a huge-shaded terrace garden.

 

The terrace garden to the south-east façade elevates in the front, visually connecting all three levels. The screening in the ceiling bring a sense of ornamentation to the house, and consolidate the architectural language of the facade as the focal point of the project. It provides shelter from the sun and creates different light patterns throughout the day.

 

In a nutshell, The Shaded House stays true to its name and allows person within the house to experience cohesive, dynamic and regal spaces that deepen a connection with nature. Designed in a modified, mid-century modern style, this Shaded House in Ahmedabad has distinct elements that infuse a sense of drama into every space.

 

We feel elated and satisfied that we could make the dreams of our client come true through our architecture and interior design practice. 

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More