The Shingle house
© Charles Hosea

The Shingle house

URLAUBSARCHITEKTUR | HOLIDAYARCHITECTURE as Association

The Shingle House is a simple, monumental, black house, finished on the exterior in the traditional tarred shingles and boards of the local vernacular, and in a beautiful palette of concrete and timber within. It is adjacent to the late artist Derek Jarman’s house on what is otherwise a vast beach, empty save for a random collection of fisherman’s, two lighthouses, the terminus of a miniature coastal steam train and in the far distance, the dramatic form of a nuclear power station. The entire beach is classified as a nature reserve and is filled with unusual flora and a plethora of birdlife.


NORD director Alan Pert says: “Many of the ideas for The Shingle House originated from the experience of Dungeness, not through just one visit, but over a period of time. It’s a place you would never get bored with. Dungeness is very different through its seasons … and there’s an opportunity to play on that.


Elements of the landscape have filtered into the space, such as the Purpleheart timber flooring that takes inspiration from the Viper’s Bugloss whose violet blue flower carpets the area in summer. The Shingle House combines elements of the fisherman’s cottage design with references to the train carriages of the Romney Hythe and Dymchurch miniature railway that passes by the house. A picture window in the house’s mezzanine offers fantastic views across the shingle landscape.


The house has its own private bath house where visitors can soak in a black polished concrete sunken bath, whilst looking out over the landscape. NORD has created a home that can be opened up and exposed to the local elements and views, or closed to its surroundings on cold winter nights with the aid of sturdy shutters. It is a sturdy and comforting space.


Inside, three double bedrooms are situated on the ground floor, as well as a living room with a large concrete fireplace. There is a further double bedroom on the first floor. Beyond the bath house is the kitchen and dining area. From the dining table, a large wall of glass can be opened, and in the kitchen a second wall of glazing opens on to a hidden and sheltered courtyard area.


The Shingle House

Nord architecture as Architects

Situated on Britain’s only desert, the house relates both to the geography of Dungeness and the changing environmental conditions of the site throughout the seasons.

The Shingle House is a simple, monumental, black house, finished on the exterior in the traditional tarred shingles and boards of the local vernacular, and in a beautiful palette of concrete and timber within. It is adjacent to the late artist Derek Jarman’s house on what is otherwise a vast beach, empty save for a random collection of fisherman’s, two lighthouses, the terminus of a miniature coastal steam train and in the far distance, the dramatic form of a nuclear power station. The entire beach is classified as a nature reserve and is filled with unusual flora and a plethora of birdlife.

 

NORD director Alan Pert says: “Many of the ideas for The Shingle House originated from the experience of Dungeness, not through just one visit, but over a period of time. It’s a place you would never get bored with. Dungeness is very different through its seasons … and there’s an opportunity to play on that.”

 

Elements of the landscape have filtered into the space, such as the Purpleheart timber flooring that takes inspiration from the Viper’s Bugloss whose violet blue flower carpets the area in summer. The Shingle House combines elements of the fisherman’s cottage design with references to the train carriages of the Romney Hythe and Dymchurch miniature railway that passes by the house. A picture window in the house’s mezzanine offers fantastic views across the shingle landscape.

 

The house has its own private bath house where visitors can soak in a black polished concrete sunken bath, whilst looking out over the landscape. NORD has created a home that can be opened up and exposed to the local elements and views, or closed to its surroundings on cold winter nights with the aid of sturdy shutters. It is a sturdy and comforting space.

 

Inside, three double bedrooms are situated on the ground floor, as well as a living room with a large concrete fire-place. There is a further double bedroom on the first floor. Beyond the bath house is the kitchen and dining area. From the dining table, a large wall of glass can be opened, and in the kitchen a second wall of glazing opens on to a hidden and sheltered courtyard area.

 

Material Used :
1. Kitchen appliances: provided by Miele UK
2. Kitchen equipment: by David Mellor Design
3. Bed linen: by Peter Reed luxury linen

Product Spec Sheet

ElementBrand
Kitchen equipmentDavid Mellor Design
Household applianceMiele & Cie. KG
Bed linenPeter Reed luxury linen
Product Spec Sheet
Kitchen equipment
Household appliance
Featured Projects
Latest Products
News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More