Tower House

Tower House

Architect
GLUCK+
Location
New York, United States | View Map
Project Year
2012
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Operable Windows in Curtain WallArcadia Inc
Built-up roofingEPDM Roofing
Custom Dining TableLarry Hayden
Custom MillworkMack Custom Woodworking
Spandrel GlassOldcastle Building Envelope
LocksetsOMNIA Industries Inc.

Product Spec Sheet
Operable Windows in Curtain Wall
Built-up roofing
Custom Dining Table
Custom Millwork
Spandrel Glass
Locksets

Tower House

GLUCK+ as Design Builders

This small vacation house is designed as a stairway to the treetops. Keeping the footprint to a minimum so as not to disturb the wooded site, each of the first three floors has only one small bedroom and bath, each a tiny private suite. The top floor, which contains the living spaces, spreads out from the tower like the surrounding forest canopy, providing views of the lake and mountains in the distance. An outdoor roof terrace deck above extends the living space above the treetops, offering a stunning lookout to the long view. The glass-enclosed stair also highlights the procession from forest floor to treetop aerie, while the dark green, back-painted glass exterior camouflages the house by reflecting the surrounding woods, de-materializing its form. At dusk, mini lights dotting the cable rail of the stair mimic local fireflies sparkling in the woods as day turns to dark.

Caption

As a vacation home, the Tower House is used during a few weekends in the winter and most weekends in the summer. The design imperative was to develop a sustainable, energy efficient solution with minimal operating costs and maintenance for a house occupied part-time. The stacked north-facing bedrooms take advantage of light and views with floor to ceiling glass. In order to optimize energy savings for heating and cooling in this part-time residence, a two part sustainable strategy was employed to reduce the heating footprint of the house in the winter and to avoid the need for air conditioning in the summer.

Caption

While the house is heated conventionally, by compressing and stacking all of the wet zones of the house into an insulated central core, much of the house can be “turned off” in the winter when not in use. When not in use, only 700 square feet of the 2,545 square foot house is heated. By closing the building down to only the insulated core, there is a 49% reduction in energy use. In the summertime, the house feels comfortable without air conditioning. Cool air is drawn in and through the house using the stack effect. South-facing glass throughout the stairwell creates a solar chimney and as the heated air rises, it is exhausted out the top,drawing in fresh air through the house from the cooler north side.

Caption

Read story in PortuguêsEspañolFrançais and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More