Vincci Gala Hotel

Vincci Gala Hotel

Architect
TBI Architecture & Engineering
Location
Ronda Sant Pere 32, Spain
Project Year
2014
Category
Hotels
Stories By
Vondom


Kriskadecor


TBI Architecture & Engineering
José Hevia Blach
Product Spec Sheet
RoleBrands
ManufacturersGROHE
ManufacturersKriskadecor
CarpetsInterface
FurnitureVondom
ManufacturersTechnal
ManufacturersEGGER Wood-based materials

Vincci Gala Hotel

Vondom as Furniture

The most allegorical elements of this stunning and stately hotel of the 1900s are found in its remodel, particularly as they speak to the preserva- tion of its original neoclassical facade and central staircase.


Images of the catalonian painter Salvador Dalí and his wife Gala are strewed throughout various corners of the hotel, giving way to a “surrea- list” experience.


In the lobby two elegant planters by STUDIO VONDOM preside over the stairway to the terrace, where a tranquil and vanguardist space awaits visitors and invites them to relax at the heart of the city. VONDOM’s FAZ MOMA and FIESTA Collections furnish the area in tones of bronze and white.


The result is a hotel getaway where design and tradition reside in perfect harmony, nodding respectfully to the city’s modernist spirit.

VINCCI GALA HOTEL

Kriskadecor as Manufacturers

Barcelona, May 20th, 2014. Situated in a period building in Barcelona’s Eixample district, the recently opened four-star Hotel Vincci Gala was created by the architecture studio TBI. The architects used KriskaDECOR curtains as the star material of the main atrium, a bold graphic treatment that spreads over the entire six floors. The unique geometric design of the curtains has been extended to the doors of the rooms and the patterns on the flooring in the halls, together creating the sensation of a virtual space. The golden aluminium chains are hung like an enormous veil over the glass security barriers. The dark linear patterns are fused in order to create a singular optical effect. In addition, strings of LED light have been integrated into the stair rails, bathing the each section of the curtains in a shine-inducing, direct light. The curtains bathe the atrium, the heart of the hotel that permits natural light and ventilation to permeate the building. “We were after an eye-catching element for the atrium,” explains Gregor Mertens, the project’s Design Coordinator. “And that’s why we chose KriskaDECOR curtains. We decided on the black and gold colour scheme which here forms a striking geometry.”


The hotel, which belongs to the Vincci Group, has been named Gala in honour of the wife and muse of the surrealist master Salvador Dalí. Just as the pair was in real life, the Hotel Vincci Gala stands out for its contrasts; the old with the new, the discreet with the extrovert and the elegant with the extravagant. Gold is the hotel’s primary colour. It is repeated in numerous tonal variations and applications throughout, combined with organic forms and treatments that range from dark to luminous, much like the work of Dalí himself. Further dramatic contrasts spring forth from the material; metal juxtaposed with stone and marble of the original building. “When looking for inspiration for hotel interiors, “ continues Mertens, “The challenge is to be on the cutting edge of ideas, materials and applications.” In this case, he has turned to KriskaDECOR for unique, custom-made metallic curtains for the hotel’s identifying decorative element.


Hotel Vincci Gala Barcelona

TBI Architecture & Engineering as Architects

The Hotel Vincci Gala is a four-star hotel with 78 rooms, bar, restaurant, meeting rooms, and various terraces, situated in a period building in Barcelona´s Eixample district. The design of the new Hotel Vincci Gala is marked by two requirements. Firstly, the obligation of the Monument Protection Department of Barcelona to conserve both the facade and a large white marble staircase in the inside of the building and secondly, the name of the Hotel: "Gala" referring to the wife and muse of the surrealist painter Salvador Dalí.


Gala and Dalí formed an unlikely pair and similarly, the project reconciles multiple contrasts between the old and the new, the discrete the extravagant, the elegant and the informal. The color gold is the keynote of this hotel that is repeated in different shades and applications, both on the external facade and the interior of the building, combined with organic shapes and contrasts between light and dark. The main material is metal in contrast to the stone and marble of the original architecture.


In addition to architecture and interior design, the TBI office is also responsible for lighting, decoration and graphic design which have achieved a complete and homogeneous design up to the last detail.


On the ground floor the most common areas of the hotel are located. These are mainly divided into three spaces: the lobby, the lounge area and the bar, each of which has its own personality. The spacious lobby is characterized by the contrast of the large existing white marble staircase with a darker, contemporary and stylish interior designed to restage the staircase and to further emphasize her resplendence.The hotel bar is situated under the central staircase, forming a rectangular box fully encased with anodized gold expanded aluminum panels. A continuous element of black Corian frames the opening of the bar and forms a contrast between its organic shape in deep black and the rectangular gold box.


In the transition to the bar, the pavement changes from black marble to light oak flooring to create a warm atmosphere fusing modern with old and elegant with informal. The lounge area is situated beside the central staircase. Wooden covered pillars form a barcode frame a protected and comfortable space with a private atmosphere.


The restaurant with the breakfast buffet and two meeting rooms is located in the basement. A flexible system of mobile partition panels enable the space to be divided as necessary, adapting it to the required use.


The central atrium is the heart of the hotel and permits natural light to sweep through the building. Golden aluminum chains hang like an enormous veil over the glass balustrades. Dark linear patterns are integrated in order to create a singular optical effect. In addition, strings of LED light have been integrated into the hand rails making the golden curtain shine.


The unique geometric design of the curtains has been extended to the doors of the rooms and the patterns on the flooring in the hallways, creating together the sensation of a virtual space, characterized by the superposition of light, transparency, texture and the golden color.


The main facade of the hotel is divided into two parts, the old neoclassical facade and a new 3-storey extension. The facade of the extension consists of a curtain wall and a layer of panels of expanded metal and creates a dynamic facade with a composition of openings and variations of orientations of the expanded metal that is enclosed by the existing cornice and a new top section. The golden shade and vertical openings creates a unit with the existing facade.


In the inner courtyard terraces are located on different levels. A large terrace on the first floor, which is reached by the central staircase, serves as a lounge terrace with sofas, armchairs and an outdoor bar. On the ground floor there is a terrace with smaller dimensions and with direct access from the hotel bar and in the basement a patio provides natural light to the restaurant and meeting rooms.


Most rooms follow the same distribution concept. A z-shaped element made of laminated dark anthracite colored wood, integrated headboard, armoire and wall covering. Gold and gray tones in combination with indirect linear lighting give the rooms a warm and elegant atmosphere.


Illumination is an essential part of the project and is resolved by indirect linear lighting and decorative suspended lamps, with special attention to the tone and color of the light. A lighting control system allows the creation of light scenes and helps to save electricity is installed in the rooms.


To resolve the problem of different languages of the hotel guests graphic design contains a reduced signage of pictograms designed especially for this hotel, inspired by the handwriting of Salvador Dalí.


The goal of the project was to exploit the full potential by creating a sustainable hotel, both through architectural elements and system installations.


The atrium joins all levels and provides the building with natural light. Special attention has been given to the design of the inner courtyard facade which is orientated to the south. Using prefabricated GRC (glass reinforced concrete) panels, a facade was created with small openings, balconies, awnings and sun protection panels - all of which are architectural elements commissioned to protect the facade of the solar radiation and prevent the overheating of rooms.


Also recycled materials and coatings with low VOC (Volatile Organic Compound) emissions were used to improve indoor air quality. The Reduction of electricity consumption is achieved by using LED lightning in most of the building and a control and management system that facilitates control of power consumption of the building at anytime.


One of the points with the greatest impact on energy consumption of a hotel is the generation of domestic hot water. Obviating the use of the standard solution with solar panels, TBI proposed to the client an innovative system of cogeneration based on heat pumps that use natural gas as fuel for the air conditioning of the hotel. By using a heat exchanger the heat produced by the motor can be reused for generating hot water.


Thus achieving a significant reduction in CO2 emissions from 305 to 85 kg CO2 / m2 year and energy consumption from 503,8 to 144, 5 kWh / m2 year, relative to a reference building with the same characteristics. So the Vincci Hotel Gala is one of the first hotels in Barcelona labeled with the building energy rating "A".

Project team
Jérôme Seydoux - Pathé Foundation
next project

Jérôme Seydoux - Pathé Foundation

Theaters
73, avenue des Gobelins, 75013 Paris, France - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter