Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Voss High School

Voss High School

Architect
Nordic — Office of Architecture

AART

Hent AS
Location
Vossevangen, Norway
Project Year
2016
Category
Secondary Schools
Kontraframe / Thorbjørn Hansen

Nordic builds high school in scenic Voss

Nordic — Office of Architecture as Architects

Nordic, in collaboration with AART architects, Hent, Sweco, Norconsult and Bjørbekk & Lindheim won the competition for Voss high school. Six teams participatedin the competition for the 12 000 m² high school located in scenic surroundings in Voss, Norway. The contract value for the project is around 350 million NOK.


The new Voss high school will in­clude six vo­ca­tional pro­grams with about 380 stu­dents and 100 em­ploy­ees. In the win­ning sub­mis­sion the vo­ca­tional pro­grams are spread out in a com­po­si­tion of rec­tan­gu­lar build­ing vol­umes in an H-shape, stretch­ing from a com­mu­nal cen­tral space to­wards the sur­round­ing land­scape. This makes it very easy for users and vis­i­tors to ori­ent them­selves in the build­ing, and it pro­vides good vi­sual con­tact from the school­yard to the var­i­ous de­part­ments.


In ad­di­tion, the school will con­tain a mul­ti­func­tional hall, pro­vid­ing suit­able spaces for sports and cul­tural events. The school is de­signed as a hub for a mul­ti­tude of ac­tiv­i­ties and ex­pe­ri­ences.


"The pro­posal has a clear or­gan­i­sa­tion and a solid gen­eral con­cept. The school's var­i­ous rooms and fea­tures are ar­tic­u­lated in the fa­cade ex­pres­sion in a con­vinc­ing man­ner. The pro­posal also shows the com­pe­ti­tion's best qual­i­ties with re­spect to the con­tact be­tween in­side and out­side through the main school square, which has views of both court­yards in ad­di­tion to the can­teen near the lake", states the jury about the win­ning pro­posal.


The jury is par­tic­u­larly ex­cited about the in­ter­ac­tion be­tween in­door and out­door ar­eas. The ar­chi­tec­tural com­po­si­tion, large win­dows and sky­lights cre­ate a bright learn­ing en­vi­ron­ment. Day­light and views are highly val­ued and the cen­tral square along­side the mul­ti­func­tional hall pro­vides space for com­mu­nity and cul­tural ex­pe­ri­ences.


The com­pe­ti­tion terms re­quires use of wood as a build­ing ma­te­r­ial. Nordic’s team has doc­u­mented ex­ten­sive use of wood both in the con­struc­tion and for use as cladding in the ex­te­rior and in­te­rior.

Share or Add Voss High School to your Collections
Project Credits
Engineers
Architects
Landscape Architects
Architects
Engineers
Product Spec Sheet

grippomurzi
next project

grippomurzi

Apartments
Civitavecchia, Metropolitan City of Rome, Italy - Build completed in 2021
View Project