WR-AP Studios

WR-AP Studios

Architect
WR-AP
Location
Teddington, UK | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Ben Tynegate

WR-AP Studio

WR-AP as Architects

It’s a cold February morning and two architects visit a dark, dank and rather unsatisfying office | industrial unit as a potential first studio for a fledgling practice. Having laid empty for 2 years it wasn’t attracting the attention that the landlord wished but beneath the shoddy interior there was hope, there was potential. Here we outline the project that became the wr-ap studio.

photo_credit Ben Tynegate
Ben Tynegate

An approach of less is more was adopted. All internal walls were removed, clumsy load bearing walls to support an inefficient mezzanine were removed. Outdated and unhygienic kitchen area and toilet facilities were removed. Yet not all was lost – the existing timber staircase was retained for reuse in the new configuration. Timber joists retained for reconfiguration of upper floors. Services, such as the existing boiler and alarm systems were retained for re-use elsewhere within the new studio space.

photo_credit Ben Tynegate
Ben Tynegate

Central to the reinvention of the industrial unit was the conversion of the ground floor garage area into a communal space, housing shower facilities for the active members of the studio, a new kitchen area – constructed from off the shelf components, toilet facilities and a dedicated co-working space for other designers and makers in SW London to interact with the architect studio. The old roller shutter door was replaced with a simple full height glazed screen and all perimeter walls lined with insulation to improve thermal and acoustic performance. Old joists have been repurposed to provide a simple ceiling lattice.

photo_credit Ben Tynegate
Ben Tynegate

The main architectural flourish occurs on the upper floors where the studio space benefits from being column free. The new mezzanine area sensitively hangs in the volume from the main roof structure above. The upcycled staircase leads to the mezzanine and is one of the few items of colour to signify elements retained from the original fabric.

photo_credit Ben Tynegate
Ben Tynegate

In the eaves of the building a meeting area is enclosed in a filigree of storage units carefully crafted and constructed by the studio members. Again benefiting from improved acoustic and thermal  performance the exposed pitched ceiling is punctuated by four rooflights to the north facing façade that provides good natural light for the occupants below. The lighting strategy is utilitarian and off the shelf throughout the spaces but being strategically placed to highlight certain architectural features it softens the interior aesthetic.

photo_credit Ben Tynegate
Ben Tynegate

Date of completion: September 2019

Total Cost: £75,000

Gross internal Floor Area: 1250sqft

Client: WR-AP

Structural Engineer: Studio Allen

Quantity Surveyor: White & Lloyd

Main Contractor: Sparrows Crew Limited

Photography: Ben Tynegate

Caption
Caption
Caption
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Shepparton Art Museum
next project

Shepparton Art Museum

Museums
Shepparton Victoria, Australia - Build completed in 2020
View Project