Zwemcentrum Rotterdam

Zwemcentrum Rotterdam

Sports Centres and Swimming Pools
Annie M.G. Schmidtplein 8, 3083 NZ Rotterdam, Netherlands - Build completed in 2017
Feeling welcome and feeling secure at the swimming pool

story by Silo

Feeling welcome and feeling secure at the swimming pool
Feeling welcome and feeling secure at the swimming pool
Silo as Spatial identity
Read Story
© Ronald Tilleman

Swimming Venue Rotterdam - Office building becomes Swimming Venue Hart van Zuid Rotterdam

Kraaijvanger as Architects

Swimming in an office? In the middle of the city? Between shops, city hall, restaurants and wellness? As of Friday 23rd of February 2018 this is officially possible. At 12am city council member Visser opened Swimming Venue Rotterdam. Kraaijvanger Architects designed the plan for this unique sustainable transformation from office to swimming pool in commission of Consortium Hart van Zuid (Ballast Nedam & Heijmans). Children, adults and top athletes are welcome for swimming lessons, sport – and recreational swimming and - with the 50-meter pool - for official international competitions. The exterior of the building remains recognizable for the neighborhood, because the design consists out of characteristic parts that remain intact between the new parts. The Swimming Venue brings liveliness to Hart van Zuid, because of the combination of shops, restaurants with terraces and a Municipal Services Office.

 

Swimming Venue Rotterdam is part of the newly founded Sportbedrijf Rotterdam and is a prime for the district development of Hart van Zuid. The Municipality of Rotterdam, consortium Hart van Zuid (Ballast and Heijmans) and Kraaijvanger Architects closely collaborated for the realization of the Swimming Venue.

 

Special transformation

Because of the design of Kraaijvanger the former Rotterdam Zuid Borough Offices spectacularly transformed into the new Swimming Venue Rotterdam. The nearby Charlois swimming pool no longer met current requirements, and the borough offices had become partially vacant. During the tendering period for Hart van Zuid the consortium proposed that the offices be converted into a swimming venue. Besides the pools and commercial spaces the characteristic office offers all kinds of facilities, such as dressing rooms, offices, storage space and installations. Instead of an introverted complex the building is a sparkling center. The new Swimming Venue with versatile activities and possibilities hopes to attract more and new swimmers and other visitors.

 

Facade

The building’s existing facade will be renovated sustainably and preserved where possible. The extension’s facade will be made up of windows of varying sizes. Windows will be large where daylight is desirable and smaller where there is a need for privacy. The new facade is inspired by the existing one which will be visible in the new facade’s rhythm, color scheme and use of depth. This interplay between old and new will unify the building.

 

Multiple swimming pools

The new venue will boast two swimming pools, one’s a 25-metre pool with an intimate, bathhouse-style atmosphere and the other a 50-metre pool with a more athletic feel. Adjustable floors allows both pools to be used for several functions. The 50-metre pool will have bleachers accommodate an audience of up to 1,000 people at large events and it’s the first competitive pool of this format in Rotterdam. A glass wall will link the two pools.

  

Hart van Zuid

The transformation is part of Hart van Zuid (“Heart of South”) project and commenced mid-summer 2016. Along with the pool, Kraaijvanger Architects is also responsible for the supervision of the Masterplan Transformation Rotterdam Zuid and for the expansion of the Ahoy Arena, Plein op Zuid and the public transport intersection. 

Feeling welcome and feeling secure at the swimming pool

Silo as Spatial identity

Hand-drawn illustrations combine with 3d graphics to clad the walls of this swimming pool in a way that is both welcoming yet surreal.This beautiful mosaic of 967,375 tiles covers an area of 160 m2. 


More from the Manufacturer:


The building entrance of ‘Zwemcentrum Rotterdam’ requires special attention. As a visitor, you enter the aquatics center into an unmanned hall with a staircase and elevator. The ticketing desks, catering facilities, and access to the pools are only located on the upper level. How do you ensure that visitors feel welcome, but also secure in the entrance hall?


SILO, together with Kraaijvanger Architects, created a surprising, welcoming and safe entrance area. For the walls of the entrance hall, we created a singular image which combines hand-drawn illustrations with 3D-manipulated graphics. Most of the elements in the image you would expect in a swimming pool: sport and games, lane ropes, ceramic tiles, water movement, and reflection. However, in that playful amalgamation of elements, three enormous whales appear; giant but good-natured. A welcoming intervention that is surreal, yet very appropriate.


The friendly and courteous whales greet the visitors and act as watchful giants. Psychological research shows that images of eyes can have a positive effect on security. Where cameras make supervision explicit, the whales’ big eyes can induce more pro-social behavior in a natural way. With their observant gaze, they literally keep an eye on the unmanned entrance area.


Strict requirements apply to swimming pools when it comes to the safety and durability of materials. The iconic image was therefore realized as an innovative pixel-perfect mosaic of 160m², consisting of 967,375 tiles. In its entirety, the mosaic applies identity to the swimming pool and enhances the visitor experience of the entrance area.