Tiny office in Oslo demonstrates creative use of small space

Tiny office in Oslo demonstrates creative use of small space

13 Aug 2020 News

Located in a former industrial neighbourhood of Bilbao, Oslo Cowork is a minimalist and compact office space designed by BABELstudio. The project and consequently the material selection is intended to create a balance of a bright, light-flooded, minimalist studio suitable for concentrated working while offering a calm, warm atmosphere.

Credit: Biderbost Photo

The brief for Oslo Cowork integrates 3-5 working places with a meeting and retreat space, kitchenette and bathroom and an extended storage hall  - all within a rather small 39 sqm floor area space.

Credit: Biderbost Photo

In response to the reduce floor space available, the design takes advantage of double-storey roof height and the incorporation of a mezzanine level. The space is organized around a central, free-standing volume to accommodate all secondary uses as well as access to the mezzanine platform.

Credit: Biderbost Photo

Upon entry to the office, an extended bookshelf and working area on the main floor frame the central volume. Lines of tables on each side are composed of several fold-away tables designed for the project in collaboration with ProyectoVeta. This allows for high-level flexibility in terms of working situations and possible exhibitions when the tables are folded down. The platform area accommodates a meeting zone, as well as a retreat when required for a more isolated working situation.

Credit: Biderbost Photo

Outside, the wood grid structure of the façade is designed to allow for increased openness to the upper level, while narrowing the grid at lower level to guarantee sufficient privacy from the street.

Credit: Biderbost Photo

Materials selected are reduced and include handmade cement tiles in blood-red colour, ash wood for the central volume, as well as tables and full height bookshelf with brass details. Interiors of the central volume are in dark green, contrasting the red flooring and brass details while at mezzanine level, a grey coloured fitted carpet lends a comfortable and informal atmosphere.

Related Content
Latest News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More

Featured Products
Featured Projects