ALM | Domestic Jungle Apt

ALM | Domestic Jungle Apt

Architect
PLUS ULTRA studio
Location
Cusano Milanino, Metropolitan City of Milan, Italy | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
Federico Villa studio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingFlos
TilesAppiani
Tiles41zero42
LampArtemide
Dioscuri
WallpaperCole & Son
Palm Jungle

Product Spec Sheet
Lighting
Tiles
Lamp
Dioscuri by Artemide
Wallpaper
Palm Jungle by Cole & Son

ALM | Domestic Jungle Apt

PLUS ULTRA studio as Architects

Two levels for a young family of four: the project has been an opportunity to experiment with new combinations of materials, colours and textures, creating different scenarios within the same apartment.


The reuse and refurbishment of the large space of the attic allowed to experience an unconventional layout with the living area extended on two levels: on the lower level a cosy and spacious entrance area in continuity with dining area and kitchen; on the upper level a large living area characterised by sloped ceilings and a large terrace.


The lower floor plays on the presence of greenery, real and illusory: in front of the entrance a large wall covered with a "palm jungle" motif wallpaper, by Cole&Son, hides the door towards the sleeping area and a niche for the TV; on the opposite wall the staircase is integrated into a fixed walnut furniture volume that includes a seat and a large hollow cube intended to house plants to extend the atmosphere of the terrace towards the inside. The large windows give continuity between inside and outside; the project aims to further strengthen this visual continuity also through the presence of greenery inside and through the chromatic and material palette.


Living room and kitchen are conceived as two separate rooms but without a physical partition: the limit is defined by a change of floor, from oak parquet to a dark grey ceramic floor. The kitchen, custom-designed, re-proposes the warmth of oak for the bases and the table, while the wall units made of coloured mdf recall the chromatic vibration of the floor.


A large built-in wardrobe wall, light lacquered, with a walnut threshold, separates the living area from the children's playroom. This one is characterized, like the bedrooms, by a coloured base that recalls the green tones of the wallpaper.


On the upper level, the space is modulated by light and dominated by pastel colours: while on the lower level there is direct contact with the green surrounding the house, on the upstairs the relationship is with the sky and with the natural light flooding the space. The staircase covered by a dark grey matting is protected by a painted metal parapet and a solid masonry one. The space is articulated by the presence of two large "monoliths" covered in textured ceramic, whose surface vibrates under the sunlight. These two volumes conceal, on the back, some storage compartments, and create a threshold that frames an iconic historic Vespa, part of the customer's collection.

Read story in Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Luar by Felipe Cabocio Arquitectura beautifully navigates a challenging site in Santana de Parnaiba, Brazil
1 Oct 2022 News
Casa Luar by Felipe Cabocio Arquitectura beautifully navigates a challenging site in Santana de Parnaiba, Brazil

On a site in Santana de Parnaiba, Brazil, with a challenging 8-meter slope differential, Felipe Cabo... More

Inspired by curving forms of nature and Brazilian modernism, ARCHITECTS OFFICE create an urban escape
1 Oct 2022 News
Inspired by curving forms of nature and Brazilian modernism, ARCHITECTS OFFICE create an urban escape

In a leafy neighbourhood of São Paulo, architecture and interior design agency ARCHITECTS OFF... More

Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More