Bee’ah Headquarters
render by MIR ©Zaha Hadid Architects”

Bee’ah Headquarters

Zaha Hadid Architects as Architects

Bee’ah, the Middle East’s leading fully integrated environmental and waste management company has commissioned Zaha Hadid Architects to build its new Headquarters Building in Sharjah, UAE, following the 2013 international competition.


The new Headquarters Building is part of Bee’ah’s ongoing work and investment to transform attitudes and behaviours in individuals, communities, businesses and cities by providing the infrastructure, tools and support to achieve their environmental goals. Working towards achieving its Zero-Waste to landfill, cleaner air and water, renewable energy and sustainable future targets, Bee’ah is developing and providing coherent and sustainable environmental solutions to meet the challenges of the community it serves.


Recognizing that awareness and education are essential to achieving its goals, Bee’ah operates the Bee’ah School of Environment (BSOE), which aims to develop a ‘greener future generation’ through environmental learning and approved tools that help children understand their vital role in environmental responsibility. To date, 174,000 children in over 210 schools across the emirate have participated in its ongoing programs. Educational facilities and exhibition spaces within the new Headquarters Building will enable Bee’ah to further its community engagement programs and outreach initiatives.


With its commitment to the Zero-Waste to landfill target for the emirate of Sharjah, Bee’ah is collaborating with experts around the world to formulate necessary environmental and waste management strategies, develop legislative policies, train and develop staff capabilities, and improve waste treatment and recycling methods by establishing facilities and initiatives to build an integrated social, industrial and economic framework that promotes recycling. By converting material and physical waste into recycled resources that can be re-used by the community, Bee’ah is leading positive environmental change in the Middle East.


Bee’ah’s new Headquarters will enable the company to manage and deliver further advancements in environmental services. These These i include even greater operational effectiveness of its Waste Management Centre which represents an entirely new approach to managing waste in the region with a number of industrial, commercial and residential waste diversion operations and facilities that include the Material Recovery Facility (the third largest in the world); the Construction & Demolition Waste Recycling Facility; the Tyre Recycling Facility (the first of its kind in the region using an environmentally-friendly cryogenic processes); the Compost Plant which processes organic and green waste into fertilizer; the industrial and wastewater lagoons to process liquid waste; the end-of-life vehicle and metal shredding facility as well as a number of other recycling and material processing facilities.


Bee’ah, as an organisation, is converting waste from being something that is a consumptive byproduct of society to something that can be core to society’s future. This has been achieved by transforming both materials (though recovery and energy generation) and society (via social outreach and educational programs) to create a holistic ecosystem for the future.


The Bee’ah Headquarters Building embodies these principles by providing the company with a administrative centre of sustainable construction of LEED Platinum Certification, with ultra-low carbon and minimal water consumption in operation and minimised material consumption in construction. The new building and site will also be used as a learning resource to demonstrate practical environmental awareness to the wider community.


Bee’ah aims to set new standards in the UAE through utilising 100% green renewable energy sources to power its new Headquarters and ensuring that the maximum amount of recycled materials recovered from waste are used in its construction. The Headquarters Building has been designed with environmental considerations woven into every aspect of the design using a hierarchical approach to first limit the need to consume resources; where resources are required - to minimise their consumption; and finally to offset consumption of resources through the harvesting of renewable systems.


Designed in response to its natural environment to provide comfort for its occupants alongside minimising energy and resource consumption, the formal composition of the new Bee’ah Headquarters Building has been informed by its desert context as a series of intersecting dunes orientated to accommodate the prevailing Shamal winds, and developed to ensure the internal spaces are provided with ample high quality daylight and views whilst limiting the quantity of glazing exposed to the harsh sun.


The 7,000 sq. m. Bee’ah Headquarters is located on a 90,000 sq. m. site adjacent to the Bee’ah Waste Management Centre. The large site enabled the development of the design as an array of dunes within its desert landscape leading to the two central dunes of the Headquarters Building.


The two primary dunes of the Bee’ah Headquarters Building house the public and management section (entrance lobby, auditorium, visitors education centre and gallery, and management offices), and the administrative section (departmental offices and staff café). The two dunes intersect and connect via a central courtyard that forms an ‘oasis’ inside the building - enhancing the natural ventilation and maximising indirect sunlight to the public and administrative spaces within.


The building systems of the new Headquarters have been developed in conjunction with Atelier Ten to minimise both the energy required for cooling and the need for potable water consumption. In milder months, the façade is operable to allow natural ventilation - minimising the need to provide cooling to the building. When conditioning is required, it will be optimised for energy conservation via the use of ventilation energy recovery - allowing fresh air into the spaces with reduced energy impact, and the waste heat that would normally be rejected from the chillers into the atmosphere is to be harvested to provide free pre-heating of the domestic hot water supplies.


The exterior finishes of the building have been selected to reflect the sun’s rays and help to further reduce energy consumption by providing a local heat profile that is akin to the natural desert environment rather than the high heat profiles associated with conventional roofing systems. These active and passive energy approaches are predicted to provide a 30% reduction in energy consumption. All power required for the building will be generated via low and zero carbon sources, principally from the adjacent Bee’ah Waste Management Centre’s conversion of municipal waste (that would otherwise decay in landfill) into energy, together with large arrays of photovoltaic cells incorporated within the site’s landscaping.


The building’s structure has been developed in conjunction with Buro Happold to minimise material consumption through architectural and structural integration. Individual elements of the building’s structure and skin are of standard orthogonal dimensions, enabling significant portions to be constructed from materials recovered from the local construction and demolition waste streams managed by Bee’ah, minimising demand for new materials.


Bee’ah’s expertise and experience of recovered water recycling for non-potable use has enabled the design to be developed for exceptionally low potable water consumption. Internal fixtures and fittings will be installed to conserve water to exceptional levels. Native or adaptive species of vegetation will be incorporated to minimise the need for irrigation, with recovered and recycled non-potable water being used where irrigation is required and landscaping.


The new Bee’ah Headquarters Building is defined by the same principles that are the foundation of the company’s mission to provide coherent and sustainable environmental solutions to meet the future challenges of the communities its serves; leading by example in creating a work environment for Bee’ah to continue its commitment to provide integrated environmental and waste management services of the highest standards.

The landscape composition of the Bee

Francis Landscape as Landscape Architects

The landscape composition of the Bee’ah headquarters is one that is based on the futuristic dune-like building forms which can also be defined and described as an extension of the building outer layer, a series of dunes are imprinted, wrapped and spread throughout the landscape.


Major landscape activity takes place adjacent to the architecture and is defined by numerous aesthetically functional outdoor spaces. The concept initially stems from the curves and organic forms generated by the wind-water relationship as well as the sand dune formations that make up the desert fabric which result in dynamic above ground prints and patterns.


The visitor is greeted by grand reflective water features that reflect the façade and seem to connect the earth and sky. The tailored landscape consists of an organic grid of pathways that transport the visitor from the main gathering area onto an educational journey from the headquarters, and allows them to walk the landforms created through the reuse of demolition waste collected by the Bee’ah waste management facility.


The function and make-up of these dunes is numerous including the solar dunes carrying photovoltaic canopies that store solar energy and illuminate the project during the evening hours in turn producing vibrant and educational spaces. These engineered dunes which are distinguished by the presence of solar panels on them will be displayed and spread over the unique landscape. This process will help in creating a sustainable system or cycle that will reduce the environmental damage and energy consumption. Moreover, these dunes are a symbol of modern ecological methods and a reflection of sustainable living.


The visitor will also be transported to an amphitheatre area, described as a carved concrete dune which can be used for gatherings, events, and awareness campaigns held by the headquarters. The concrete dunes function as outdoor rooms/functional spaces, shells where educational activities can take place and explanatory projections can be displayed. Other dunes found on site will demonstrate the use of different waste material and landfill mediums including metals, stone, rubber, demolition waste and other mediums collected by Bee’ah are utilized as building material.


During the journey the user is transported along the pedestrian path in both above and below ground shaded spaces and discovers oasis niches distributed across the trail; mini microclimates reminiscent of a desert mirage. The green dunes distributed on the outskirts of the main activity area act as a means of stabilizing the sand dunes; native grass species are planted in order to hinder the dunes from moving against the wind. These green dunes add colour and life to the desert landscape.


Through intervention we aim to activate the site by greening, collecting energy, reusing recycled materials, connecting spaces, and creating vibrant spaces aiming to generate awareness on the importance of sustainability.


The landscape language and treatment reflects practices and principles that are sought after by Bee’ah headquarters aiming to transform thoughts, attitudes and behaviours resulting in positive sustainable growth. This unique landscape will be considered as a landmark for the community of Sharjah and will be used as a precedent and case study for similar future developments.


Note:- These images are just conceptual.

Project Credits
Burlingame Eichler Remodel
next project

Burlingame Eichler Remodel

Private Houses
Burlingame, CA, USA - Build completed in 2017
View Project