Bill & Coo Coast

Bill & Coo Coast

Architect
K-studio
Location
Agios Ioannis, Mykonos, Greece
Project Year
2016
Category
Hotels
Vangelis Paterakis
Product Spec Sheet
RoleBrands
FurnitureCarteco
Kitchen EquipmentInoxhand
Decorative ElementsINTERNI-EDITION
Decorative ElementsMyran
FlooringNovamix
PoolsOSMO Vitalis Bros

Bill & Coo Coast

K-studio as Architects

Bill & Coo Coast is the latest development in the Bill & Coo portfolio and represents a simpler, more relaxed approach to summer leisure. It incorporates a small collection of private suites supported by shared hotel services and common spaces in a secluded spot on the Mykonian coast. Our brief was to create a welcoming oasis of ‘barefoot luxury’ that would provide comfort and privacy in a relaxed, elegant setting.


We drew on our knowledge of local traditional building materials and techniques, the surrounding landscape and the character of the island and approached the design of this project as if it were a prism through which to view the local area. We wanted the hotel to filter the varied characteristics of the island and allow the guest to experience them at their own pace. Materials are pared down, colours are faded, edges are honed and the sand is invited up to the threshold. The beachside location is celebrated and present in every part of the hotel.


Arriving at the reception desk - a double-curved cement capsule that floats in front of a wall of carved chestnut panels, guests pass into the open plan bar, dining, lounge and poolside zone. An intricately woven rope pergola shades the seating area and a path of Ironwood planks leads you from the pool, past the custom-built sun-loungers and gazebos to the sea.


The suites are accessed individually and each boasts a unique arrangement of open plan interior spaces and a spectacular sea view from the terrace. We crafted the interiors form a palette of solid natural materials, honing edges to make them softer to the touch and more durable. The overall effect of these smooth, tactile forms is that of a continuous flowing surface that takes on various textures and functions throughout the suite. Luminous whitewashed walls, polished cement, solid wood, crafted stone and marble and natural fabrics and fibres work together harmoniously and are punctuated with blackened brass details and carefully selected decorative elements. Furniture is custom designed and constructed with solid materials to ensure that authenticity of design and craftsmanship is followed through the project at every scale.

Project team
Heydar Aliyev Center
next project

Heydar Aliyev Center

Cultural Centres
Baku, Azerbaijan - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter