Boston University Joan & Edgar Booth Theatre

Boston University Joan & Edgar Booth Theatre

Architect
Elkus Manfredi Architects
Location
Boston, MA, USA | View Map
Project Year
2018
Category
Universities

Theaters
Stories By
Elkus Manfredi Architects

Clark Door Limited
© Robert Benson
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Acoustic Sliding DoorsClark Door Limited
Perforated Metal Acoustic Tiles (24 “ x 48”) in mirror finishRockfon
Wood Slat Acoustic System in Stained Ash VeneerRulon International
Upholstered Benches and Side Tables - Common Collection Viccarbe
Belgium Bluestone Tiles (24” x 48”) with antiqued finishAkdo
Latex Paint in flat finish, Latex Paint in eggshell finishBenjamin Moore

Product Spec Sheet
Acoustic Sliding Doors
Perforated Metal Acoustic Tiles (24 “ x 48”) in mirror finish
by Rockfon
Wood Slat Acoustic System in Stained Ash Veneer
Upholstered Benches and Side Tables - Common Collection
Belgium Bluestone Tiles (24” x 48”) with antiqued finish
by Akdo
Latex Paint in flat finish, Latex Paint in eggshell finish

Boston University Joan & Edgar Booth Theatre and College of Fine Arts Production Center

Elkus Manfredi Architects as Architects

The story of Boston University’s recently completed Joan & Edgar Booth Theatre and College of Fine Arts Production Center is threefold:

  • The new facilities enable BU College of Fine Arts School of Theatre to become a more unified and comprehensive program, with state-of-the-art facilities as teaching tools for all aspects of theatre production and performance. It is the first time in decades that College of Fine Arts performance and production students have been housed in the same location.
  • The building is a tour de force of design, continuing to elevate Boston University’s presence on Commonwealth Avenue.
  • With a full season of productions, Booth Theatre will quickly take its place among the many dynamic performance venues of the Boston area, providing students and Boston’s theatre-going public with additional cultural opportunities.

A well-knownquote from Shakespeare’s Hamlet: “To hold as ‘twere the mirror up to nature” has been a longtime touchstone for the BU theatre program and became a central point of inspiration for the design idea of theatre as a mirror to society. Wrapped in a proscenium-like concrete scrim, thetheatre’s shimmering 40-foot glass façade on Commonwealth Avenuetiltstoward the street at a 14-degree angle, reaching out and inviting visitors in, while reflecting them back as well. The inspirational quote is now engraved on black metal panels along the edge of the mezzanine above the entry lobby, greeting all students, faculty, and visitors and reminding them of the world of imagination they are entering.

 

By the Numbers:

  • 75,000-square-foot theatre arts complex
  • 25,450-square-foot urban plaza on Commonwealth Avenue extends theatre environment to sidewalk and street with an outdoor room that welcomes the public
  • A welcoming glass façade that reaches out toward the street with a 14-degree tilt
  • 40-foot-high x 112’ long glass façade slanted at 14 degrees
  • The spectacular glass wall encloses the three story high lobby, at approximately 40’ in height.  There is an additional story above, which brings the overall building height to 57 feet.
  • 21,000-square-foot studio theatre with a 38.5-foot-high ceiling
  • Theatre seating capacity of 250
  • One motorized catwalk
  • Nine motorized truss grids and five motorized battens for lighting and scenery
  • Comprehensive theatrical lighting, audio and video systems
  • A flexible stage floor with a 42-foot x 36-foot trap area and trap room below
  • 83 Ultra High Performance Concrete panels wrap the building’s exterior to create a proscenium-like building exoskeleton
  • 1,600-pounds: weight of each UHPC panel
  • 315-foot-long theatre production wing
  • 286-foot-long production wing corridor
  • 18-foot-high door connects scene shop and studio theatre
  • One sound and lighting lab with accessible catwalks and motorized battens
  • 1,739-square-foot light well in the center of fourth level
  • 3740-square-foot lobby; 37-foot lobby ceiling height
  • Two loading dock truck bays
  • A two-level subsurface parking garage containing 187 parking spaces and a reconfigured landscaped surface parking lot containing 103 spaces, for a total of 290 parking spaces.

 

Material Used :
LOBBY
Floor:  Belgium Bluestone Tiles (24” x 48”) with antiqued finish
Mfr: AKDO
With stainless steel strip inlays and recessed linear lights

Wall: Custom Wood Veneer Panels in Quartered Eucalyptus with satin finish
Veneer Mfr: CROWN VENEER CORP
Panels Millworker: The Woodworks NH

Ceiling:  Perforated Metal Acoustic Tiles (24 “ x 48”) in mirror finish
Mfr: ROCKFON

Furniture: Upholstered Benches and Side Tables
Mfr: Common Collection by VICCARBE
Upholstery Mfr: MAHARAM


MEZZANINE
Floor: Stained Polished Concrete with satin sheen finish
Mfr: SCOFIELD SYSTEM
Wall: Latex Paint in eggshell finish
Mfr: BENJAMIN MOORE


THEATER
Floor: Tempered Hardboard in matte black finish
Wall: Wood Slat Acoustic System in Stained Ash Veneer
Mfr: RULON
Latex Paint in flat finish
Mfr: BENJAMIN MOORE 


BACK OF HOUSE
Floor: Stained Polished Concrete with satin sheen finish
Mfr: SCOFIELD SYSTEMHallway Mural: Elkus Manfredi Architects (concept, design, graphics)
Hallway Lights: Custom-colored Ceiling-mounted and Pendant Fixtures  
Mfr: Omnilite Collection by HE WILLIAMS

Furniture: Butchertop Worktables on Casters
Mfr: The Maker Collection by VERSTEEL
Adjustable Height Classroom Worktables
Mfr: DEBCOR
Adjustable Height Industrial Stools in Cayenne finish
Mfr: 600 Series by KI

High-Performance Double Leaf Horizontal Sliding Acoustic Doors for Joan & Edgar Booth Theater & College of Fine Arts Production Center

Clark Door Limited as Acoustic Sliding Doors

The Theater and Center are a 75,000 square foot multi-functional performing arts complex, comprising a flexible theatre space with backstage performer and technical support areas. CDL were recommended to Elkus Manfredi Architects to provide acoustic fire-rated doors to separate the performance areas from the lobby and back-of-house spaces. 

After consulting with the architect, acoustician and contractor, CDL designed and manufactured two STC53 horizontal sliding bi-parting doors systems, fire-rated to 90 minutes.

An 18’8” x 7’11” separates the Black Box Theater from the production facilities, cancelling noise from the scenery, costume and props workshops, ensuring performances and rehearsals are undisturbed.

A 13’8” x 19’0” door separates the lobby from the theater performance area. CDL collaborated with the architect to overcome the challenge of low headroom in the lobby area, given that the design of the door enabled the door track and header to fit into a pocket above the ceiling.

Project Credits
Acoustic Sliding Doors
Architectural Lighting
Theatre Programming, Design, AV
Project Manager
Products used in this project
Sharifi-ha House
next project

Sharifi-ha House

Private Houses
Tehran, Tehran Province, Iran - Build completed in 2013
View Project