Casa Coo
zeropixel architects

Casa Coo, Holiday House, Mylopotamos, Chania Crete

zeropixel architects as Architects

The project concerns the renovation study and then its implementation, in an existing stone house of 1931 in the mountainous Mylopotamos of Crete. The house consists of two floors, a ground floor with a terrace and a basement, twice the size of the space, which extends both in the area of ​​the main use of the house and in the terrace, creating a long narrow space, without natural light and ventilation.

photo_credit zeropixel architects
zeropixel architects

In the area of ​​the ground floor, the old bathroom that existed was replaced by blocking the relaxation towards the veranda, with the dining area. At this point, the slab was removed with undisturbed cutting and a floor was created from metal blades, where in combination with the handmade metal glass, plenty of light enters the middle of the basement. The bathroom was moved internally, between the living room and the bedroom. In the corridor that connects these two spaces, is the new kitchen.

photo_credit zeropixel architects
zeropixel architects

The roof was dismantled and repositioned on the hidden concrete rafter created for static purposes, adding thermal insulation and replacing the worn beams with used ones, of the same date and from a house in the same area. By removing the plate that was in the area of ​​the old bathroom, the old oven and the press were now visible through the dining room floor. In the same area is now the staircase that connects the main areas of the building with the basement.

photo_credit zeropixel architects
zeropixel architects

In an effort to make the basement spaces sustainable, three large glass holes were created in the new wooden floor of the house, which help both in the natural lighting of the basement and in the visual connection of the two spaces.
In the basement, the entrance from the outside is from the level of an alley located on the side of the house.There is the second bedroom. Going forward we meet the space with the oven and the press and through the metal grate, we see the double height of the building. The staircase is located in the same area. passing through the previous vaulted door, we are in the playroom - sauna.In this space we find the first glass allows light to pass along the large side of the space. In the last area of ​​the basement, there was a natural degradation in the rock, where the barn was. There is now the heated pool.Above it, there is the second glass opening where it allows the pattern of its illuminated water to be repeated on the wall of the upstairs bedroom. Between the two glass openings, just below the pool, is the third glass opening where it reveals in the basement, the wine cellar.

photo_credit zeropixel architects
zeropixel architects

The materials of the house have been reused in combination with modern materials and modern textures, keeping elements of memory in the building. Both internally and externally, the lighting is indirect, highlighting the stone that was hidden in many layers of coating and lime. The addition to the old building was done in a way that makes it clear, without provoking with its modernity.

photo_credit zeropixel architects
zeropixel architects
photo_credit zeropixel architects
zeropixel architects
photo_credit zeropixel architects
zeropixel architects
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Introducing Partner Geopietra
19 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner Geopietra

Geopietra® is an international brand and an Italian company founded in 1996, specialized in the... More

Shigeru Ban’s Paper Log House at Philip Johnson’s Glass House
18 Apr 2024 News
Shigeru Ban’s Paper Log House at Philip Johnson’s Glass House

In New Canaan, Connecticut, Shigeru Ban: The Paper Log House has opened as part of the 75th annivers... More

10 commercial buildings that benefit from planted facades
18 Apr 2024 Specification
10 commercial buildings that benefit from planted facades

The integration of nature into architecture marks a proactive urban response to the climate emergenc... More

Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular
17 Apr 2024 News
Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular

New York City-based creative studio HGX Design has completed the Hudson Valley Residence, a modern,... More

Key projects by Perkins&Will
17 Apr 2024 News
Key projects by Perkins&Will

Perkins&Will, a global interdisciplinary design practice, places architecture at its core. With... More

Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th
16 Apr 2024 News
Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th

The Archello Awards is an exhilarating and affordable global awards program celebrating the best arc... More

Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone
15 Apr 2024 Innovations
Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone

A stone brick is a sustainable building material made using stone blocks and slabs that do not meet... More

25 best engineered wood flooring manufacturers
15 Apr 2024 Specification
25 best engineered wood flooring manufacturers

Engineered wood flooring is a versatile building product that offers several advantages over traditi... More