COMPANY OFFICE BUILDING FOR IMMOQUATRO GENT-MARIAK

COMPANY OFFICE BUILDING FOR IMMOQUATRO GENT-MARIAK

Architect
B2Ai
Location
Ghent, Belgium | View Map
Project Year
2015
Category
Offices
Bart Heijnens
Product Spec Sheet

ElementBrand
Sanitary/HVACQuartier des Spectacles
Mobile walls:Bruynzeel Multipanel
ElectricalClarysse
Interior joineryDepredomme
GeothermalGalleti
Roof garden:Green Building Projects

Product Spec Sheet
Sanitary/HVAC
Mobile walls:
Electrical
Interior joinery
Geothermal
by Galleti
Roof garden:

COMPANY OFFICE BUILDING FOR IMMOQUATRO GENT-MARIAKERKE

B2Ai as Architects

Around 25 staff is working for Accountancy Service in the new offi ce building. The plot has a level difference across twelve meters: the garden lies approximately 90cm lower than the front garden strip at street level. This natural slope was incorporated into the design for the new offi ce building. It was decided not to use the garden for parking; parking is accommodated below the building. By raising the volume of the new structure marginally from street level, space was created without the need for a deep excavation. This allows all-round daylight to penetrate the car and bicycle parking level and gives the impression that the building is fl oating. The meeting rooms to the front buffer the busy Brugsevaart, whilst the offi ces enjoy the view on to the garden and the park beyond.


There is a meeting room on the next level and a dining space with a terrace. The third level houses the technical installations. It was the client’s desire to realise a sustainable and attractive building. The main challenge was to integrate the structure and technical installations as well as possible into the architecture. The solution settled upon the concept of creating an elevation formed of exposed white slats of structural concrete which work as sun protection, whilst fulfi lling their support function. These concrete elements determined the principal architectural appearance of the building. Rainwater is recycled and the roofs to the ground and fi rst fl oor levels are supplied with an extensive green roof. There are 27 solar panels on the roof and the building benefi ts from the installation of a heat pump.


The ceilings are so called cooling ceilings, which both heats and cools the spaces to create a pleasant interior climate. Heat is generated by two separate installations: a geothermal heat pump and a condensing gas boiler to supply hot water to the sanitary spaces. Protection from the sun can be adjusted per room which allows for the position and direction of the sun, wind and precipitation. Due to the above, the offi ce building achieves an E-level of 37.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Bragginn
next project

Bragginn

Private Houses
Reykjavík, Iceland - Build completed in 2019
View Project