First Crescent

First Crescent

Architect
SAOTA
Location
Campsbay , South Africa
Project Year
2007
Category
Apartments

Housing
Wieland Gleich & Karl Beath

First Crescent

SAOTA as Architects

The property, and subsequently the plan of the house, focused on Camps Bay beach, and the views of Lion’s Head in a Northerly direction. There are also great views back to The Twelve Apostles and the Cable Station. To capitalize on the views, meant that the design also needed to respond to issues of privacy with the neighbour’s property. Clerestory frameless glazing (skylights) replaced structure and framed views which might otherwise have been missed. Sandblasting of the full height glazing at the eastern boundary enabled us to maximize light to the linear passage and maintain views of the mountain peaks whilst adhering to councils requirements and ensuring privacy of the neighbouring property.


The bedrooms were simply arranged to look west towards the great sea views – off the linear circulation space which forms the rear ‘spine’ of the house. There is a dramatic staircase in this circulation space; with good views back to the Cable Station.


The living spaces are at the Northern side of the house, and feel like they propel themselves towards the view. All living spaces have a great connection to the covered or uncovered terraces and the interior / exterior space continuation is dramatic. The living spaces are highly transparent to take full advantage of views.


The Upstairs & Downstairs are very similar in that each level is fully equipped and independently habitable. The ground floor differs in that it has a self-contained staff suite, only two bedrooms and a water feature which runs the full length of the passage emphasizing the linearity of the house. At this level the views from the terrace are mostly restricted to the North. However, at the First Floor one is elevated above the neighbouring houses and can appreciate the 360 degree view.


The roof over the deck has a steel structure which cantilevers out of the reinforced concrete of the roof slab. A steel ‘ring’ beam was used to create the cut-out and the remaining external extent of the roof was then clad with aluminium panels. Steel sections remain visible creating the illusion of a very thin roof. Reinforced concrete upstand beams are however set back from the edge of the roof edge and are not visible from below.


Project Credits
Architects
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersArper SPACatifa 80
Product Spec Sheet
Manufacturers
Jax House
next project

Jax House

Private Houses
London, United Kingdom - Build completed in 2014
View Project