Hochschule Ruhr West / University of Applied Sciences

Hochschule Ruhr West / University of Applied Sciences

Architect
HPP Architects

ASTOC
Location
Mülheim an der Ruhr, Germany
Project Year
2016
Category
Universities
Stories By
HPP Architects

Jung
Christa Lachenmaier
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Acoustic Ceiling SolutionKnauf AMF
ManufacturersJung
ManufacturersSCHÜCO
Manufacturersnora
ManufacturersAmtico
ManufacturersCOLT International

Product Spec Sheet
Acoustic Ceiling Solution
Manufacturers
Manufacturers
by SCHÜCO
Manufacturers
by nora
Manufacturers
by Amtico
Manufacturers

Hochschule Ruhr West / University of Applied Sciences

HPP Architects as Architects

The Hochschule Ruhr West - University of Applied Sciences in Mülheim an der Ruhr, Germany, in short the HRW, is part of a nationwide development of new universities. With a total of eight buildings and about 62,000 m² of GFA, the university has the dimensions of an autonomous district: four institute buildings, a canteen, a lecture hall and a library as well as a multi-storey car park have been built on the former railway site in the Broich district. The HRW functions not only as a new educational institution, but also as an important component of the urban development concept for the entire university surroundings. For this reason, the various campus buildings reflect the heights and volumes of the surrounding development and the campus itself deliberately opens up towards the quarter and to the adjacent buildings.


The residential area and the infrastructure along Duisburger Strasse will be enlivened and enriched by events and uses of the new university. At the same time a number of different public spaces have been created on the campus that invite one to stop and sit for a while and that are also available to residents for recreational activities.


HPP / ASTOC's design for the new college campus on Duisburger Strasse was the winner of a Europe-wide, 2-stage competition with a total of 15 participants.


Due to the technical orientation of the courses at the Mülheim location (Computer Science, Engineering, Mathematics, Science and Economics) special attention was paid to services and supply planning and the technology used thereby as well as the climatic impact of the overall development. The project was realised on the basis of a general planning contract; a total of 15 specialist engineering offices were involved.


The grand campus was opened with a speech from Hannelore Kraft, State Prime Minister of NRW and the Ruhr West University presented the work of its institutes and range of courses on offer.

New construction of the Hochschule Ruhr West (HRW), Mülheim

Jung as Manufacturers

Workshop for the future – new construction of the Ruhr West University of Applied Sciences


The HRW sees itself as a modern university of the region, for the region. As part of the city development plan, the newly opened campus in Mülheim an der Ruhr is an important building block for the whole environment of the university. Together with the development of the HRW campus in Bottrop, the campus in the Mülheim an der Ruhr location is one of the showcase projects of the State of North Rhine-Westphalia.


With a gross surface area of 62,500 square metres, it has the size of a separate urban district. It is not the only campus that has developed as a new educational location in Germany in the last few years, but it is one of the few that has been realised on this scale. The planning team of HPP and ASTOC architects and planners could win through in an international competition and realise this enormous project together by 2016. It was a special task that incorporated a complex campus facility consisting of four institutional buildings, three special buildings – a library, a lecture theatre centre and a refectory – as well as a multi-storey car park and extensive outdoor facilities. The different heights of the buildings were strictly governed by the heights of the buildings in adjoining districts and opens up towards them in urban terms. Not only should the campus represent a new education centre in Mülheim an der Ruhr, it should also act as an inspiration to the surrounding areas. So, already at the planning stage, care was taken to ensure that the open spaces that developed were easily accessible to the neighbourhood and usable at all times.


The Campus Library If you enter the campus premises from Duisburger Straße, you arrive at its heart straight away, the Campus Library, set as a solitary building. Its varied façade with its contrasting clinker brick and red panels juxtaposes itself playfully with the surrounding buildings. It appears as a peaceful centre that complements each of its surrounding buildings and acts as a point of orientation. The neighbouring institutional buildings, the refectory, the lecture theatre building as well as the multi-storey car park then take on a subordinate role. But, in the intervening spaces, they create bright squares and communicative zones for people to linger or meet each other. Horizontally opening windows leave their mark on the façades and highlight the technical aspiration and character of the university. The materials – the clinker, the red-coloured façade elements and their technical appearance – have been consciously chosen by the planners. The materials form the unifying element that carries through the campus. The work on the interior of the buildings has consciously been done in restrained materials with a technical character, such as exposed concrete, to emphasize the workshop-like character of the courses of study. The electrical installations from JUNG, in the classical LS 990 design in pure white and restrained light grey support this appearance. A wide variety of applications are possible thanks to its wide range of functions. Thus, architecturally demanding visions can be consistently put into practice. The surface-mounted WG 800 range from JUNG is splash-proof and weatherproof. It can also be labelled and made to light up.


The refectory Another jewel went into operation on the campus with the opening of the refectory in October 2016. The ten-metre unsupported projection over the main entrance to the dining hall of this two-storey refectory building is both an inviting gesture and creates a protected entrance area at the same time. The striking reinforced concrete girder construction that makes this projection possible is also visible on the window surfaces from outside as a deliberately deployed design element.


The technical focus of the university also means that great importance is attached to climate compatibility and utility engineering in the realisation of the buildings.

Özyeğin University Faculty
next project

Özyeğin University Faculty

Universities
İstanbul, Turkey - Build completed in 2020
View Project