Hotel Arena
Luuk Kramer

Hotel Arena: extending a listed building from urban hotel to park hotel

Team V Architecture as Architects

Located in Amsterdam, Hotel Arena is a listed building recently extended with a new hotel wing and two modern pavilions. This new extension, by Team V Archiectuur, is contemporary in style while also taking into account the historical significance of the original design by architect Bleijs. The monumental chapel that was originally decorated with stained glass has been restored and is now used for weddings and other celebrations. 


More from the Manufacturer:

Client Hotel Arena


Programma Hotel, café, meeting & events, parking, restoration listed building (Rijksmonument)


Hotel Arena in Amsterdam is extended with a new hotel wing and two modern pavilions housing a café and rooms for meeting & events. The design for the new hotel wing elaborates onthe original plan by architect Adrian Bleijs from 1888. His design for the St. Elizabeth Asylum consisted of several phases, of which less than half has been completed. The chapel, originally decorated with stained glass, will be restored. With the design of the new hotel wing, the main entrance of the hotel will be relocated from the street to the Oosterpark, so that building benefits optimally from its park side location.


Hotel Arena

VANDE MOORTEL as Bricks

With the use of beautiful surface materials, indoor/outdoor connections feature prominently in the renovation and extension of the 4 star, listed Hotel Arena in Amsterdam. Forming a link between the transparent pavilions and the exterior terrace, the ground surface is finished with bronze yellow clay pavers from Brickworks Vande Moortel. The warm colour was chosen as the architects explain ‘to bring the sun inside’ and give the spaces a warm, positive feel. 


More from the Manufacturer:

Make-Over Of Hotel Arena In Amsterdam Creates Tasteful Park Hotel

Bronze Yellow Ancienne Belgique Forms Link Between Transparent Pavilions And Terrace

The 4-star Hotel Arena is located in a listed building, namely the former Saint Elisabeth Orphanage in Amsterdam, the Netherlands. Work on the extension of Hotel Arena started in 2013 and was completed in 2016.


It included the construction of a new hotel wing and two modern pavilions which look onto the Oosterpark, along with the PARK café/restaurant and a space for meetings and events. The café has a spacious terrace with a broad set of steps made from durable clay pavers that leads directly down to the park.


The monumental chapel that was originally decorated with stained glass has been restored and is now used for weddings and other celebrations.


Sander Signor of Buro Sant en Co: “The main entrance to Hotel Arena was moved from its original location on ’s Gravesandestraat to the Oosterpark. As a result, the building that was initially surrounded by high fencing now fronts onto the Oosterpark.


The new glazed side wings by Team V Architectuur, the structure of which is based on the old drawing by the original architect Bleijs, create an optimum relationship between inside and outside.


The introduction of the new landscaped pond, the addition of a broad set of steps leading down to the park and the continuation of the greenery around the building make the complex in its entirety a logical part of the park.”


The listed building as we know it today is therefore based on the original design by architect Bleijs from 1888 which was never fully realised.


Team V Architectuur built on that design and enhanced the quality to create an extension that is contemporary but takes into account the historical significance of the monument at the same time: another prerequisite that Team V Architectuur had to meet. 


“Because the façade of the two new wings is made entirely of glass, the inside and the outside blend into each other almost seamlessly. We wanted to emphasise that by literally extending the outdoor paving indoors. Because the architecture itself is so strong, we also wanted to use a material that would add smallness of scale and ‘personality’.


For these areas, we chose a clay paver which has a pleasant human dimension in terms of its size and proportions. Because this small format makes people feel comfortable, the brick emphasises the fact that this building is intended to be used by people and not just to make a powerful design statement,” explains Sanne Schenk of TANK.


“The reason we chose the yellow colour was 'to bring the sun inside'. The yellowish colour gives both the conservatory and the terrace a warm, positive feel that makes people want to spend time there.


The colour fits in perfectly with the grey of the concrete columns and floor in the centre of the space.”  

Hotel Arena

TANK as Interior Architects

Hotel Arena has been a well-known establishment in the Amsterdam hotel-world for years. Care was taken to preserve the authentic architecture and monumental elements in the 5-meter high rooms too, while adding contemporary design. The interplay of the lighting with the shades of white chosen for the new interiors creates an especially intimate mood. Black glass walls separate the hotel room from its bathroom, adding a very modern element to the design. The same contrast can be found entering the totally bright hotel room after walking down the all-black and intimately lit hallway.


More from the Manufacturer:

Hotel Arena has been a well-known establishment in the Amsterdam hotel-world for years. The hotel has developed into a modern cultural hotel over the past 17 years. It is a lively meeting place for locals, tourists, business people and creative people. The hotel is housed in the former St. Elisabeth orphanage, designed by the architect A.C. Bleys, founded in 1890. At Hotel Arena, the commercial, artistic and cultural elements go together as stylishly as the combination of history and design. These elements can be found all through the building. Upon entrance, the two stories high lobby features 10 meters high black curtains contrasting with its monumental white marble staircase. The second monumental staircase features the exact opposite interior with its black marble stairs and tall white curtains. Care was taken to preserve the authentic architecture and monumental elements in the 5-meter high rooms too, while adding contemporary design. The interplay of the lighting with the shades of white chosen for the new interiors creates an especially intimate mood. Black glass walls separate the hotel room from its bathroom, adding a very modern element to the design. The same contrast can be found entering the totally bright hotel room after walking down the all-black and intimately lit hallway.

Project Credits
Interior Architects
Landscape Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
BricksVANDE MOORTEL
Product Spec Sheet
Bricks
Refuge du Goûter
next project

Refuge du Goûter

Residential Landscape
Aiguille du Goûter, Mont-Blanc, Alt. 3835m, Saint-Gervais-les-Bains, France - Build completed in 2012
View Project