King Fahad National Library

King Fahad National Library

Libraries
Riyadh, Saudi Arabia - Build completed in 2013
An energy saving roof membrane

story by SEFAR

An energy saving roof membrane
An energy saving roof membrane
SEFAR as textile roof ceiling
Read Story
Christian Richters, © Gerber Architekten
King Fahad National Library
Gerber Architekten as Architects

The King Fahad National Library, one of the most important cultural buildings in the Kingdom of Saudi Arabia, was completed and went into use for its intended purpose in November 2013. This project sees Professor Eckhard Gerber and his Gerber Architekten team accomplishing one of the most important urban development and cultural projects in the capital, Riyadh. The design functions as the central driving force behind a piece of urban development and rearrangement, and combines the challenge of designing within the existing building stock with respect for Arabian culture.


The symbolic cuboid shape of the new building surrounds the existing building on all sides, thus presenting the National Library as a new architectural image in the Riyadh cityscape without abandoning the old building, which now operates as an internal stack, making it the centre of knowledge within the new library as a whole. The square new building is covered by a filigree textile façade following traditional Middle Eastern architectural patterns and linking them with state of the art technology.


The design goes back to the early days of an international competition dating from 2003. When the National Library is completed, Gerber Architekten will be working on planning the Olaya Metro Station, another of this country’s major projects.


Urban development concept


The King Fahad National Library represents the new centre of the rapidly changing Olaya District, and stands out clearly from the heterogeneous existing building pattern. The square new building in the centre of the urban park looks open and light, and is tied into the urban space despite its size. Gerber Architekten designed the existing park including parts of the available green space as a spacious square, and this and the library now form an urban unit. Thus the National Library becomes the iconographic centre of a prestigious urban quarter that will become increasingly important in future years.


The site links King Fahd Road and Olaya Street, the two main traffic axes of the capital of the Kingdom of Saudi Arabia. The new urban square described above was created on Olaya Street, offering pedestrians direct access to the library and guaranteeing an attractive space in which to spend time despite the heavy traffic. This new square echoes the surrounding basic structure of public squares, in which desolate and neglected building plots are redesigned as green oases. These are intended for various new leisure and recreational activities in the district. The new library stands as an important element of this spatial sequence, and makes a contribution to transforming the area into a lively and complex new urban quarter.


Architectural concept


Gerber Architekten developed a cuboid building surrounding the existing library on all sides, thus presenting the National Library as a new architectural image within Riyadh’s urban space. The new building encloses the old one protectively, and combines itself with it in an unusual way, following monument preservation principles. The cruciform existing building, topped by a dome, is concealed inside the new building. The old structure is integrated as a building within a building, while its existing dome – originally in concrete – has now been reconstructed in steel and glass, and continues to be a cultural symbol of the library.


The entire former roof of the existing building, which occupies an extensive area, now provides a reading landscape flooded with light and offers a special atmosphere that will encourage the exchange of knowledge in this way. Inside – as if hidden in a treasure chest, a knowledge storehouse – are the book stacks. Visitors access the open-access sections on the third floor of the new building via bridges from the reading area. Everything is covered by a new roof, punctuated by skylights under which white membranes gently distribute the light throughout the entire interior. The main entrance hall is on the ground floor, which also houses exhibition areas, a restaurant and a bookshop.


A library area for women only, in which they can spend time without a burka, is provided on the first floor of the new south wing; this space is separated from the other building uses, and is also accessed separately.


Façade concept


The key element of the façade was developed especially for the new building. It is a cladding made up of rhomboid textile awnings, marked by its play with revealing and concealing. Inserted white membranes, supported by a three-dimensional, tensile-stressed steel cable structure, act as sunshades and interpret the Arabian tent structure tradition in a modern, technological way. This sequence of old and new creates a uniform and prestigious overall architectural appearance with characteristic styling. At night the façade glows in a soft white light and becomes the city’s cultural lighthouse.


This filigree steel cable structure has a solar penetration level of only 7 per cent, and at the same time makes it possible to look both in and out. Given exterior temperatures of up to 50º Celsius, the membrane façade, which was optimised in relation to the local sun path by means of complex, three-dimensional light refraction, combines the required protection from the sun with maximum light penetration and transparency. This façade was combined with ventilation and cooling for the building by means of layered ventilation and floor cooling. In this way, thermal comfort is increased and energy consumption significantly reduced by using certain methods and technologies for the first time in the Arab world.


“The theme of sustainability using up-to-date energy concepts and rational building structures runs through all our activities as a crucial idea that is taken for granted.” (Prof. Eckhard Gerber)


Background


Gerber Architekten were invited to take part in an international competition for building the Saudi Arabian National Library in 2003, and won the first prize. The brief was to design a building that properly reflected Arabian culture and was worthy of this traditionsteeped location. The existing historical building was to be retained in its essentials in this design.


An energy saving roof membrane
SEFAR as textile roof ceiling

The National Library in Riyadh, Saudi Arabia, has undergone an energy-saving conversion. The square new-build with 68500 m² of floor space encases the original 1970s library with a vibrant, geometrical arrangement causing it to rise noticeably above the heterogeneous city skyline. Set in the midst of urban parkland, the new library is open and transparent, and despite its size blends gracefully into the immediate surroundings. The new construction forms a cubic „ring“ around the old building – under a permanent protection order – to create a unique architectural entity


Beneath the roof, a tensioned 15000 m² textile membrane ceiling filters the intense daylight flooding in through elongated skylights, ensuring even and diffuse illumination of the space below. During the hours of darkness, the same effect is created by means of lamps installed above the light ceiling. In the middle of the roof is an atrium, below which is an open-plan reading area. Located on the ground floor surrounding the original building is the main entrance hall, exhibition areas, a restaurant, and a book store. Access to the women's library is separate


In collaboration with Art Engineering, Sefar developed a new system for covering these large, flat areas. Aesthetics were very important (wafer-thin joints and seam profiles) as were an uncomplicated manufacturing process and assembly using specially developed tools. The innovative Lightceiling system is ideal for large, flat, backlit ceilings – whether with artificial or natural light. In this case, the pre-assembled fabric sections were set into specially developed aluminum profiles and successively tensioned.


Manufacture and assembly was undertaken by local contractors who had been fully briefed.


Project team
textile roof ceiling
sink and flush
closing systems
elevator and escalator
Landscape Architects
Products used in this project
Showroom Talsee AG
next project

Showroom Talsee AG

Showrooms
Hochdorf, Switzerland - Build completed in 2012
View Project