Leeza Tower

Leeza Tower

Architect
Zaha Hadid Architects
Location
Li Ze Lu, Fengtai, Beijing, China
Project Year
2019
Category
Offices
© Hufton + Crow
Product Spec Sheet

ElementBrand
Showroom FurnitureB&B Italia
Showroom AccessoriesAlessi
Revolving doorBoon Edam
Showroom HardwareElmes
HardwareGretsch-Unitas
Showroom FurnitureHAY

Product Spec Sheet
Showroom Furniture
Showroom Accessories
by Alessi
Revolving door
Showroom Hardware
by Elmes
Hardware
Showroom Furniture
by HAY

Leeza SOHO opens with the world’s tallest atrium

Zaha Hadid Architects as Architects, Landscape, Interiors

Located on Lize Road in southwest Beijing, Leeza SOHO tower anchors the new Fengtai business district - a growing financial and transport hub between the city centre and the recently opened Beijing Daxing International Airport to the south. The new business district is integral to Beijing’s multi-modal urban plan to accommodate growth without impacting existing infrastructure networks in the centre of the city. 

 

This 45-storey 172,800m² tower responds to demand from small and medium-sized businesses in Beijing for flexible and efficient Grade A office space.


Adjacent to the business district’s rail station at the intersection of five new lines currently under construction on Beijing’s Subway network, Leeza SOHO’s site is diagonally dissected by an underground subway service tunnel.


Straddling this tunnel, the tower’s design divides its volume into two halves enclosed by a single facade shell. The emerging space between these two halves extends the full height of the tower, creating the world’s tallest atrium at 194.15m which rotates through the building as the tower rises to realign the upper floors with Lize road to the north. 


This rotation of the atrium intertwines Leeza SOHO’s two halves in a dynamic ‘pas de deux’ with connecting skybridges on levels 13, 24, 35 and 45; its glaced facade giving panoramic views across the city.


Leeza SOHO’s atrium acts as a public square for the new business district, linking all spaces within the tower and providing varying views due to its twisting, sculptural form; creating a fantastic new civic space for Beijing that is directly connected to the city’s transport network.


The atrium brings natural light deep within the building, acting as a thermal chimney with an integrated ventilation system that maintains positive pressure at low level to limit air ingress and provides an effective clean air filtration process within the tower’s internal environment.


Leeza SOHO’s double-insulated, unitised glass curtain wall system steps the glazing units on each floor at an angle, providing narrow ventilating registers to draw outside air through operable cavities where required; creating extremely efficient environmental control for each floor.


The two halves of the tower shade the atrium’s public spaces, while the double-insulated low-e glazing maintains a comfortable indoor environment in Beijing’s extreme weather conditions. With a u-value of 2.0 W/m²K, the glazing has a shading coefficient of 0.4. The tower’s overall external envelope u-value is 0.55 W/m²K.


At the forefront of 3D Building Information Modelling (BIM) in design, construction management and building operations, Zaha Hadid Architects and SOHO China have implemented proven technologies to reduce the energy consumption and emissions at each of their four collaborations, totalling 15 million square feet (1.4 million sq. m) of mixed-use urban space in Beijing and Shanghai.


Designed to achieve LEED Gold certification by the US Green Building Council, Leeza SOHO’s advanced 3D BIM energy management system monitors real-time environmental control and energy efficiency. These systems also include heat recovery from exhaust air and high-efficiency pumps, fans, chillers boilers, lighting and controls. The tower incorporates water-collection, low-flow rate fixtures and grey water flushing as well as an insulating green roof with photovoltaic array to harvest solar energy.


2,680 bicycle parking spaces, with lockers, shower facilities and dedicated charging spaces for electric and hybrid cars are located below ground; while low volatile organic compound materials are installed throughout Leeza SOHO to minimise interior pollutants and high efficiency filters remove particulates via the air-handling system.

 

Material Used :

Structural Material:
‐ Below ground:
1. Foundation piles: concrete
2. Core, columns, beams and slabs: concrete

 

- Above ground:
1. Core: Concrete
2. Columns: Steel, concrete infill
3. Beams : Steel
4. Trusses : Steel
5. Slabs : Composite, corrugated sheet with concrete topping
6. Helipad main structure : Steel

 

Interior suppliers: 
1. Hardware: Gretsch-Unitas
2. Appliances: Kohler
3. Solid Surface: Samsung
4. Marble flooring: Hong Fa 
5. Paints: Nippon Paint
6. Tiles: Noble
7. Raised Floor: Jiangsu Huatong
8. Glass: Tianjin Yaopi
9. Stainless Steel: Beijing Huaxin Ocean
10. Main lobby reception desk and showroom FRP furniture: eGrow
11. Showroom Furniture: B&B Italia, HAY
12. Showroom Accessories: Apple Inc., ZahaHadid Design, Alessi
13. Showroom Hardware: Elmes

 

MEP suppliers:
Lifts: Hitachi 

 

Façade suppliers:
1. Revolving door: Boon Edam
2. Glass: Tianjin Yaopi
3. Atrium Façade Clamps: Kin Long

Nieuwegein City Hall
next project

Nieuwegein City Hall

Shopping Centres, City Halls and Libraries
Nieuwegein, Netherlands - Build completed in 2012
View Project