Oodi Helsinki Central Library

Oodi Helsinki Central Library

Libraries
Helsinki, Finland - Build completed in 2018

HELSINKI CENTRAL LIBRARY OODI

ALA Architects as Architects

The design grows from the dynamic between the site and the goals of the library program. The key concept is the interplay between the building’s three individual floors.


The public plaza in front of the building will continue inside, merging with a catalogue of meeting and experience features. The ground floor will be a robust, busy and frequently updated space suitable for quick visits and walkthroughs. The active, zero-threshold public spaces will be visible, attractive, understandable and welcoming to all visitors.


The traditional, serene library atmosphere can be found on the top floor. This will be a calm and contemplative area floating above the busy central Helsinki. It will offer unobstructed, majestic views to the surrounding park and cityscape.


These two contrasting spaces that perfectly complement each other are created by an arching wooden volume. The spaces inside the volume will be enclosed and more intimate. The wooden volume is stretched vertically to create connections to the open main floors below and above.

Project team
energy technical specialist, mechanical engineering, structural engineering and facade engineering in competition phase
project manager
structural engineering
UNIVERSITY OF OXFORD, MATHEMATICAL INSTITUTE
next project

UNIVERSITY OF OXFORD, MATHEMATICAL INSTITUTE

Universities
Oxford, United Kingdom - Build completed in 2013
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter