Potrero Residence 1

Potrero Residence 1

Architect
Cary Bernstein | Architect
Location
San Francisco, CA, USA | View Map
Project Year
2009
Category
Private Houses
Cesar Rubio (photohassuffix CR)
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
AppliancesSub-Zero/Wolf
Door hardware - Estate CollectionBALDWIN HARDWARE
Lighting designIlluminosa
Wood windows and doorsLoewen
AppliancesMiele & Cie. KG
AppliancesThermador

Product Spec Sheet
Appliances
Door hardware - Estate Collection
Lighting design
Wood windows and doors
by Loewen
Appliances
Appliances

Potrero Residence 1

Cary Bernstein | Architect as Architects

This project involved the expansion, interior renovation, and furnishing of an old cottage on a triple-wide lot with spectacular views in San Francisco. The project was completed in two phases, in step with the trajectory of the client’s life from bachelor to father of three. Initial, functional interior improvements were followed by a third-floor addition with comprehensive, sustainable, interior, exterior and landscape renovations.

 

The integrity of the original cottage had suffered a series of haphazard additions over a 100-year period. The design of the expanded house is a dialogue between old and new, combining clean lines and open spaces with the endearing and quirky characteristics of the original building such as its mid-lot siting, irregular footprint and rough-sawn paneling.


New high-performance wood windows and tall glazing at the central stair increased natural daylight and ventilation. Reclaimed wood floors from a 19th century barn add a warm patina consistent with the original cottage. Interior glass panels at the stair rails and entry canopy provide a light and planar contrast with naturally figured finishes. Limestone slabs at the fireplace and honed granite counters are vernacular while their square-edged profiles are decidedly modern. Rhythmic and refined metal railings, trellis details and chimney cladding provide a crisp counterpoint to the natural wood and stone forms. The variegated pattern of the new, FSC-certified cedar siding recalls the existing, interior wood paneling, adding a subtle historic texture to the modern exterior profile of the expanded building.


Project Credits
Multinational Insurance Firm
next project

Multinational Insurance Firm

Offices
Stamford, CT, USA - Build completed in 2020
View Project