RETAIL DESIGN FOR B&O'S NEXUS FLAGSHIP STORE

RETAIL DESIGN FOR B&O'S NEXUS FLAGSHIP STORE

Architect
Johannes Torpe Studios
Location
Herning, Denmark | View Map
Project Year
2014
Category
Shops

RETAIL DESIGN FOR B&O'S NEXUS FLAGSHIP STORE

Johannes Torpe Studios as Architects

A building uniquely created around the new Bang & Olufsen store design, Nexus was named after the Latin word for “unity”. It is the first Bang & Olufsen store to utilise the holistic nature of the company's new retail concept; integrating architectural design, store design and products under one roof.


VISION


A truly unique opportunity arose when a new Bang & Olufsen store was to be built in the town square of Herning, Denmark. The vision was to create a holistically integrated building that gives the city a new landmark and fulfils Bang & Olufsen’s desire to provide its customers with extraordinary experiences.


We designed the architectural façade of the building and fitted the interior with the retail store design that we created for Bang & Olufsen. This makes it the first Bang & Olufsen building in the world that is constructed specifically to utilise the full potential of the global retail concept.


DESIGN FOCUS


Concept


The building was designed in accordance with the shapes and lines in the surrounding environment of the town square. The curved edges and corners provide an organic aesthetic that gives the building a charming and inviting presence. It was additionally inspired by the design of one of B&O Play’s most popular speakers; the Beo Lit 15.


The façade


The exterior materials of the new store were selected to complement the building’s surroundings. The brass enhances the copper details of the nearby church, as well as the reddish-brown tint that exists in the surrounding brick façades of the square.


Living architecture


The nature of the golden façade changes as the sunlight varies, and in the evening the perforated panels are illuminated by LED lights and gives the impression that the building is breathing. We collaborated with local architect Lars Sternberg from Arkitect A/S to create the intricate exterior of the Nexus building.



Project Credits
Villa Up
next project

Villa Up

Housing
Cannes, France - Build completed in 2017
View Project