USP Athens Studio

USP Athens Studio

Architect
Urban Soul Project
Location
Likavittou 1Γ, Athina 106 72, Greece | View Map
Project Year
2022
Category
Offices
Kimberley Powell
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
lightingDelight - Zefkilis Bros Co.
MetalworkAlfa Metal
Interior floorsGiapoutzis
Office furnitureInmind
lightingLuce Ataliotis
FabricsSarlas

Product Spec Sheet
Metalwork
Interior floors
Office furniture
by Inmind
lighting
Fabrics
by Sarlas

USP Athens Studio

Urban Soul Project as Architects

The office is located on the ground floor of an apartment building on Lykavittou Street, in Kolonaki, Athens. The apartment building was designed in 1947, by Emmanuel Vourekas and Renos Koutsouris. On the initial plan, the space was a 150 square meter apartment with 2 bedrooms on the street side, hall, living room and dining room, while a transitional space (OFFICE/study and cellar, as mentioned in the original floor plan) connected the spaces to the kitchen and the maid's room with built-in WC facing the vacant lot. Today, the meeting room and the directors' room are located in the front zone, followed by the open offices (with 19 workplaces) and at the back, the kitchen and material storage areas.

photo_credit Kimberley Powell
Kimberley Powell

The garage forms a special condition, as while being connected with the meeting room, functions as a direct access point to the meeting room by car and also as a material palette room. Part of the garage facing the street, closes with an electric blind, giving a window to the street.

photo_credit Kimberley Powell
Kimberley Powell

The adaptation of the apartment into an office space preserved as much of the original elements as possible, combining them with modern materials, forms and colors. The white color dominates the walls, floors and furniture of the open space, while different colors have been chosen for the ceilings and the "unique" furniture.

photo_credit Kimberley Powell
Kimberley Powell

The furniture designed for the space are designed in the spirit of "contrary to the old”; the metal bookcase in the entrance, the black bookcase in the meeting room with leather and marble details, the marble table in the meeting room and the triangular table in the directors' room. In all cases, curved forms and thin metal surfaces are used. In the kitchen, the terrazzo floor, furniture and marble sink were kept as found, while smoked mirror was placed on the backsplash (surface behind the sink) which creates interesting reflections and gives depth to the space. Finally, the curtains as an element, apart from their obvious function of isolating spaces, also function as sound absorbers.

photo_credit Kimberley Powell
Kimberley Powell
photo_credit Kimberley Powell
Kimberley Powell
Caption

Read story in ItalianoEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More