Valetta House

Valetta House

Architect
Office S&M

Studio Sputnik
Location
Ealing, London, UK
Project Year
2017
Category
Private Houses
French + Tye
Product Spec Sheet

ElementBrand
Fancy Butt Round Cedar Shingle Marley Eternit
Yellow GroutMapei
Encaustic Otura TilesBert & May
Yellow arched windowsDurable Windows
Paint Colours Farrow & Ball
Herringbone kitchen splash back tilesJohnson

Product Spec Sheet
Fancy Butt Round Cedar Shingle
Yellow Grout
by Mapei
Encaustic Otura Tiles
Yellow arched windows
Paint Colours
Herringbone kitchen splash back tiles
by Johnson

Valetta House

Office S&M as Architects

A family with four young girls, commissioned Office S&M to refurbish and extend their home in order to create more living space, so that each child had their own space in the house. The narrow existing plan meant we had to be creative with the space. By removing some walls, opening up internal windows, and using light wells, we have been able to bringlight deeper into the spaces. We created a “child-friendly” home in the broadest sense of the word, adding curves to thewalls, a playful snakes-and-ladders bannister running through the house, and an archedwindow for each child.


Meanwhile, adults are treated to a rich variety of materials, fromencaustic floor slabs and glazed herringbone tiles, to spherical marble handrail ends and softcedar shingle on the exterior. The house now features an open-plan interior designed to meet the family's need for space,with a staircase and lightwell to connect the three floors and bring light down to the groundfloor. A palette of carefully selected colours are used to reflect warm light throughout thespaces.


By opening up windows, a view to the hall, and a lightwell past the stair, this warmlight created a feeling of volume in the existing Victorian house. Day-to-day, and from season to season, the passage of time is marked by changing light conditions throughout the house. As the children grow up, the house will change with themtoo, with therounded cedar shingles on the exterior weathering and changing colour overtime. In this project colour was treated as an essential building material. Colours were discussed with the clients from the outset, and after many drawings, models, and on-site tests, the final palette was chosen. Using earthy, bold hues on the walls of the house allowed for a complete transformation ofthe spaces.


The wall running alongside the staircase was painted in deep blue tones with ayellow lantern at the top, allowing ever changing light to be carried through into the spacesbelow. Colour was used to reflect a softer light into the different rooms through roof lightsand arched windows. This also ensured that the light would constantly be changing in the rooms throughout the day and the seasons. The myriad of materials, textures and colours used in the house allowed for a feast for the senses.


Material Used:

1. Facade Cladding – Fancy Butt Round Cedar Shingle From Marley Eternit

2. Hall Floor Tiles – Bert & May Encaustic Otura Tiles

3. Paint Colours - Farrow And Ball Paint

4. Splashback Kitchen Tiles – Topps Tiles Artisau Gloss Pink Tiles

5. Sputnik Estudio - Santorini Yellow Wall Lights

6. Mapei - Yellow Grout

Project team
Santorini Yellow Wall Lights
Architects
Brazil Pavilion at Milan EXPO 2015
next project

Brazil Pavilion at Milan EXPO 2015

Exhibitions
Milan, Italy - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter