Cactus Club Cafe: Sherway Gardens

Cactus Club Cafe: Sherway Gardens

Architect
Assembledge
Location
Toronto, ON, Canada | View Map
Project Year
2018
Category
Bars

Restaurants
Michael Weschler
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PendantLouis Poulsen
Exterior Cladding: GFRC PlanksRieder Sales GmbH
Bar Feature LightingBocci
28.1 Single Pendant
TileMarazzi
Bar Top Solid SurfaceCORIAN® Design
GlazingVitro Architectural Glass

Product Spec Sheet
Exterior Cladding: GFRC Planks
Bar Feature Lighting
28.1 Single Pendant by Bocci
Tile
by Marazzi
Bar Top Solid Surface

Cactus Club Cafe: Station Square

Assembledge as Architects

Assembledge+ has continued its ongoing collaboration with Cactus Restaurant Group in support of the Vancouver-based company’s expansion into Canada’s eastern provinces.

photo_credit Michael Weschler
Michael Weschler
photo_credit Michael Weschler
Michael Weschler

This expansion includes the new 17,000 sf flagship location of their award-winning Cactus Club Café fine-dining concept at the Sherway Gardens entertainment complex in the city’s western suburbs. Looking to build on the success of their downtown Toronto flagship, the goal was to export the brand’s hallmark formula of upscale, inventive, and global cuisine paired with a high-energy, high-design setting to a suburban location accessible to a new segment of the city’s residents.

photo_credit Michael Weschler
Michael Weschler
photo_credit Michael Weschler
Michael Weschler

With seating for nearly 450 guests across two floors, the ground level lounge and dining rooms are clad in the signature material palate, also developed by Assembledge+, consisting of the cornerstone finishes rift-cut white oak, oil-rubbed bronze, and dark leather. The interior design epitomizes the Cactus Club brand with its clean, modern, and sumptuous aesthetic. A continuous ribbon of wood ceiling transverses the space, creating a cohesive design element that unifies the experience. 

photo_credit Michael Weschler
Michael Weschler
photo_credit Michael Weschler
Michael Weschler

The entry marks one’s arrival with a dramatic double height space. The glass and bronze stairway is enveloped with an intricate wood slat feature element that wraps to become the ceiling. From there dozen glowing Louis Poulsen Artichoke pendants in a custom oak finish are suspended overhead, inviting guests up the rooftop.

photo_credit Michael Weschler
Michael Weschler
photo_credit Michael Weschler
Michael Weschler

The core architectural concept is built from this warm and inviting atmosphere, even in the face of fierce Ontario weather. The exterior has a more muscular expression with cladding in a rough, textured concrete plank. The form of the building is likewise manipulated to envelop and protect the guest areas, where the warmth establishes a pleasing counterpoint. This concept is taken further with the dramatic cantilevered structure over the rooftop patio. The patio, featuring a full island bar and green wall, is capable of being operated year-round. This is made possible with a combination of retractable roof canopies, sliding glass walls, and radiant heat arrays that are seamlessly integrated into the architecture and disappear completely during the warm months.

photo_credit Michael Weschler
Michael Weschler
photo_credit Michael Weschler
Michael Weschler
photo_credit Michael Weschler
Michael Weschler
photo_credit Michael Weschler
Michael Weschler

 

Project Credits
Valo Health Headquarters
next project

Valo Health Headquarters

Offices
Boston, Massachusetts, USA - Build completed in 2021
View Project