Diamond Tree

Diamond Tree

Architect
3ndy Studio
Location
Ponzano Veneto, Province of Treviso, Italy
Project Year
2019
Category
Private Houses
Stories By
Lapitec

3ndy Studio
Product Spec Sheet

ElementBrand
Swimming pool and bathrooms “absolute black” Lapitec®Lapitec
Bathroom furnitureAntonio Lupi Design S.p.A.
Aluminum windowsFabbio Design
Hydraulic systemMarconati Impianti Srl
Entrance security doorOIKOS VENEZIA
Bathroom furnitureSalvatori

Product Spec Sheet
Swimming pool and bathrooms “absolute black” Lapitec®
by Lapitec
Bathroom furniture
Aluminum windows
Hydraulic system
Entrance security door
Bathroom furniture

Diamond Tree, a diamond in the Po Valley

Lapitec as Swimming pool and bathrooms “absolute black” Lapitec®

Designed and made by 3ndy Studio, Vigonovo (Venice), Diamond Tree was born from an architectural concept employing innovative materials, especially Lapitec®, and is centred around a ground-breaking vision of living space.

 

Based on a conceptual parallelepiped, the volume of the building is formed of two irregular prisms using divisions, rotations, subtractions and additions: architectural solutions aimed at creating a fluid space without any corridors joining the zones. Within this logic, sleeping and living areas converge in a space that is "hybrid", generating a stereoscopic vision of the internal and external environments, bathed in the light that enters from the large skylights that give unexpected perspectives of the sky. In this configuration, the spaces in the living and sleeping areas maintain their autonomy, but are not separated, in a distribution of the spaces that goes beyond the concept of open space.

The monolithic perception of the spaces has been chiselled out in a sculpture-like manner, through a sequence of diamond breccias, conceived as dynamic perception devices which provide visual access to the exterior, while at the same time ensuring the visual privacy of the interior.

The exterior is already incorporated into the villa, however, through a completely private patio where the branches of a tree are illuminated from above by light which spreads out, lighting up all the living areas. In line with the philosophy of 3ndy Studio, Diamond Tree represents a sculpture to be lived in, flooded with natural light.

 

Coverings: Lapitec® - from surface to modern art form

The choice of materials used inside the house maintained the idea of creating an alternation and a rhythm between the environments: on the one hand natural materials were chosen for their unique characteristics, such as the canaletto walnut cut into slats, and the nero assoluto flamed granite, on the other hand, hi-tech materials were used, implementing them in an unexpected aesthetic role.

The resin chosen for the flooring provides strong consistency throughout the entire villa. From this uniform and compact base glass partition walls rise - separating the living and internal and external spa areas - with alternating white Solid Surface walls and black granite coverings. Lapitec® 100% natural full body sintered stone was used to cover the bathrooms, the totem and an indoor swimming pool in Nero Assoluto with the Vesuvio finish, endowing the environments with an elegant, austere materiality. Alongside this, the stain-resistant and waterproof capacities of the large format slabs make this an ideal material for wet environments such as the spa area and bathrooms. The vertical wall of the shorter side of the swimming pool presents, for the first time ever, a slab of Lapitec® with a work of art engraved upon it. The work, created by artist Giorgio Milani, is an engraving on the sintered stone using water jet of a poem by the grandfather dedicated to his grandchildren, as an indelible memento of some of the key moments in the history of the family. The totem, more than three and a half metres tall and covered entirely in Lapitec®, emerges from the pool like a stone tablet engraved with an intense family story: lapped by a cascade of water which, like a veil, provides glimpses of what lies below, so that only those who take the time to do so will appreciate the text. This workmanship was made possible by the main feature of Lapitec®: completely “full body”, homogeneous and compact in appearance and performance, right to the very heart of the material.

 

A villa that perfectly balances environmental sustainability and aesthetic technology.

The inner wall dressed with stabilised natural moss and the tree planted within the patio are just a few of the external signs of a considered approach that wishes not only to include nature in the architecture, but also to be consciously respectful of it. Adapting this philosophy to energy choices, 3ndy studio has designed an active building, i.e. capable of producing more energy than it consumes. Using only renewable energy sources and combining the use of heat pumps, photovoltaic solar panels and a geothermal system with careful use of the windows for the passive accumulation of solar energy in cold seasons, the energy needs of the building can be met in full.

The decision to maintain an extremely clean aesthetic, including for the electrical systems, led 3ndy studio to adopt an innovative solution, transforming the interior into interactive architecture. Standard Vimar plates and switches with touch controls were customised and integrated into the interior walls, completely removing the traditional concept of switches and resulting in interactive control of the home with a light touch of the surface.

The name given to this project, Diamond Tree, perfectly describes the aesthetic and architectural values that inspired the architects: the external shape, in fact, recalls the cut of a precious stone. Nature, moreover, symbolised by the tree, is in continuous communication with the interior through the constant interaction between materials, spaces, energies and light.

This story is available in multiple languages

Diamond Tree

3ndy Studio as Architects

Diamond Tree is a villa designed by 3ndy Studio for Simioni family in Ponzano Veneto, in between the residential and rural north-west areas of Treviso.

 

The concept develops around an idea of decomposition, subtraction and rotations of volumes, in order to create several ways to perceive the space.

 

The lack of corridors in between the living and night areas suggests a stereoscopic view of a hybrid and fluid space, with no fixed hierarchy and filled by the light coming from a large ceiling window.

 

All paths inside the villa are continuous with no confines nor interruptions, so that the inhabitants can move freely without passing through any doors from one room to another. The main bedroom is separated from the rest of the house by a very special sliding wooden wall.

 

The living area is partially emptied by an internal court, illuminated by zenithal light that projects shadows of trees on the internal walls.

 

The house is coated by different natural high quality materials, selected for their chromatic and physical peculiarities, i.e. “Canaletto” walnut wood engraved with slats and flamed black granite, mixed with hi-tech materials as sintered stone and solid surface, specifically used for their esthetic peculiarity.

 

Sintered stone has been used in its “absolute black” variety on the back wall of the indoor swimming pool, where the Italian artist and sculptor Giorgio Milani impressed the history of Simioni family. It really looks like a stela emerged with running water and irradiated by natural light.

 

Solid surface material instead, with its absolute white color, has been used to cover the house, inside and outside. Its monolithic feeling, is interrupted by unexpected prismatic fissures engraved on the walls, that reflect the sunlight as a diamond.

 

A big challenge with this project was represented by the usage of solid surface on the facades. It was really hard to cut and to shape the solid surface slabs in order to follow the polygonal windows openings. This moment of the construction process required an analysis of the panel attachment systems and an accurate manual savoir faire of a selected team of craftsmen. At the end the result is excellent, the purity of the white material and its hardness give the house a unique and weatherproof shell.


The view of the building from above represents a landmark of the Ponzano Veneto country, while the photovoltaic and solar panels, along with the geothermal plants affirm the ecological and sustainable character of the project.


Material Used :

1. Vitrocasa and Fabbio design – Aluminum windows
2. Oikos Venezia S.r.l. – Entrance security door
3. Lapitec Spa - Swimming pool and bathrooms “absolute black” Lapitec®
4. Vimar - Electric cover plates
5. Verde Profilo Srl – Green wall
6. GSE – Main contractor
7. Tecnosystem S.n.c. – Electrical system
8. Marconati Impianti srl - Hydraulic system
9. Antonio Lupi Design Spa, Salvatori – bathroom forniture

This story is available in multiple languages
Project team
Swimming pool and bathrooms “absolute black” Lapitec®
Architects
Holland Boulevard and Rijksmuseum Schiphol
next project

Holland Boulevard and Rijksmuseum Schiphol

Cultural Centres and Museums
Schiphol, Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2017
View Project