House M

Peter Ruge Architekten GmbH as Architects

Client: private Architect: Peter Ruge, Kayoko Uchiyama, Matthias Matschewski, Jan Müllender


House M is a detached town house in the middle of Berlin for an academic Japanese-German family. The rectangular site stretches 15 m along the road in the west and extends 40 m to the east. The building is integrated into the existing context of urban villas by its street view as wooden façade. With their living experiences on three continents, the clients emphasized the need for three main ideas for their home.


To optimize the natural light and air conditions, the building is orientated to the south and pushed to the northern site line. The 7 x 18 floor plate collects as much sunlight and sun energy as possible in winter and is protected by an effective louvre system in summer. The centre of the house is the kitchen, which connects the dining area with a void to the upper floors, which contain the children rooms on the second floor, and the living and guest areas on first floor.


The separation of entrances between the main and the back door, the pleasure of taking off shoes when coming home, the half sunken dining area as the location for family reunion, the garden floor bath overlooking the garden with a cherry tree, and the courtyard porch of larch wood partly covered by the recess of the house mingle here with the German concept and technique of a highly energy efficient and sustainable building.

Japan in Berlin

Jung as Manufacturers

This house built in 2015 for a Japanese-German family is in the Berlin district of Wilmersdorf. Consistently aligned towards the south, as an energy-efficient building (Development Loan Corporation low energy house KfW 55) it thus uses the winter sun as much as possible. KNX technology turns the three-storey house into a Smart Home and makes functions such as lighting, shade or temperature convenient to control. The electrical installation in the house is by JUNG. In the design of the classic LS 990 switch in white, it underlines the reserved ambience.


Towards the street, the building blends in to the surrounding villas with a floor area of around 320 m². Wide banks of windows on the garden side, individual panes on the street side, narrow, vertical wooden slats and a formulated horizontal jointing on the concrete façade adorn the lengthwise rectangular building. The property drops by around 2.6 metres towards the centre. As a result of this large change in level towards the centre of the property, there is also a garden floor that is connected to the courtyard garden at the front. On the garden floor there is the central kitchen area, a sunken dining area and a Japanese bath. On the ground floor there is the entrance area, living room, guest room, office and a garage. On the top floor there are three children's rooms, the parents' bedroom and a shower room. A three-storey atrium connects the floors. In the garden, the generously sized wooden terrace with Japanese cherry tree and bamboo invites to linger.

Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersJung
Product Spec Sheet
Manufacturers
LIRIO 7
next project

LIRIO 7

Housing
Santa María la Ribera, Mexico City, CDMX, Mexico - Build completed in 2017
View Project