Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersVilleroy & Boch AGMemento
Windows manufacturerVITROCSASLIDING
Stem Chair CrassevigStem
LightingiGuzzini
CURTAIN WALL GALLERY BUILDINGJansen
ChairSancal

Product Spec Sheet
Manufacturers
Windows manufacturer
Stem Chair
Lighting
CURTAIN WALL GALLERY BUILDING
by Jansen
Chair
by Sancal

Marina Port Vell

scob architecture and landscape as Architects

The studio also obtains the FX Award in “Public, Leisure or Office Furniture” category for the design of urban furniture series ODOS, produced by Escofet and used in Marina Port Vell Barcelona project.


The Spanish studio SCOB Architecture and Landscape has won the FX Award 2015 in the category of ‘Global Project’ for theMARINA PORT VELL BARCELONA project.


The judging panel of the FX Interior Design Awards, consisting of 20 independent members, praised the project as “A new interpretation of marina design with a dramatic nautical air that captures the ephemeral magic required for a singular experience”.


The 17th edition of FX Interior Design Awards was celebrated on Wednesday 25th November 2015 at Grosvenor House Hotel in London.   MARINA PORT VELL DESCRIPTION PROGRAME The Port Vell Marina in Barcelona is extending and improving its facilities in order to provide service to an increasing demand of cruising yachts. The project involves the construction of two buildings on the water and the landscape management of 16,000 sqm2 of quayside.


GENERAL STRATEGY The general strategy of the project aims to achieve the landscape integration of the new buildings and the public space within the singular environment in which they are located, half way between the industrial port and the old town of Barcelona.


The proposal creates a system capable of finding an architectural solution not onlyfor the buildings but also for all the landscape elements involved, establishing a close relationship between them. A single unifying approach of the whole intervention is looked for in order to achieve an image of order and continuity. The materials and colours used seek to minimise the visual impact by gently integrating themselves within the environment and with the other “architectural elements” of the port: the boats.


LANDSCAPE The large area occupied by docks and floating quays must remain free for use and spacereasons. It is mainly used for the transit and parking of vehicles, pedestrian access andthe berthing and casting off manoeuvres of boats. The project sees these tough and functional areas as an opportunity to give character and personality to the new marina,providing them with order and coherence, standards that are often reserved for public space. The new lightning, signposting and vegetation are designed with this in mind. A new special line of urban furniture is also designed for this area of the Marina Port Vell.It follows the same logic than the one used in the construction of small warehouses or auxiliary buildings.


THE LATTICE The buildings are covered by a lattice that has been specially designed for this project. It provides protection against solar radiation, strong winds and saline environment. Its sheerness, soft and rounded shapes provide warmth and lightness to the buildings.


The project imitates the way fishermen erect a tent using a large net, in order to protect themselves from sunlight during the summer months.


ENTRANCE BUILDING (ONEOCEAN CLUB) The One Ocean Club is comprised by a restaurant and a cocktail bar, which are organized in two structures joined together under a large lattice. The building is located at a lower level, from which the deck can be seen. The lattice is designed as a fifth façade that generates various spaces and terraces when being unfolded. The only closed areas of the buildings are the kitchen, the facilities and the storage areas. The other areas are open to the sea and the city.


THE GALLERY BUILDING The Gallery building accommodates the offices for the management companies that operate in the marinas, a small gym as well as multifunctional rooms and crew rooms. It is a two-floor building located on a platform over water, taking advantage of a mooring area that was not in use. The structure is covered by a white lattice, like the other building in the marina. The lattice has more presence in the south façade and less inthe north façade, coinciding with the best views over the city.


The design seeks to emphasize the idea of continuity towards the exterior, working with criteria that evoke the interior of a boat. The distribution strategy is based on grouping the closed areas that have the most private activities, such as offices and services. The interstitial space is freed for transit and public use, seeking a closer relationship and contact with the exterior environment and its views.


On the ground floor we find the reception, administrative offices, gym and wellness area, restrooms, changing rooms, launderette and crew room. On the first floor: offices, meeting rooms, events room and kitchenette. The building, of a triangular shape, is located on a platform over water, taking advantage of a mooring area that was not in use.


SCOB Architecture and Landscape HAS WON ALSO A FX AWARD FOR URBAN PUBLIC FURNITURE ODOS SERIES, DESIGNED BY SCOB FOR ESCOFET


The ODOS range of urban furniture, designed also by SCOB and used in the project MARINA PORT VELL BARCELONA won the award in the category of ‘Public, Leisure or Office Furniture’. The Odos series is produced by Escofet. The judges stated: ‘An appealing use of a new material to produce complex shapes, maximising fresh possibilities. It is practical and accessible with great design values and resistant to weather and sunlight.’


The set of table, desk and stools of the ODOS series, inspired by school classrooms and home dining rooms, is designed to work as a meeting point. The furniture, which is made of slim concrete, has soft and flexible lines, so when placed outdoors, looks natural as well as elegant.


The ODOS range of product designed for public space and landscapes evoke comfort and closeness, They are ideal for anyone wishing to have a meal, a conversation, to celebrate a special occasion or even to work.


Usually, urban furniture designed for public spaces must take on simple and practical shapes that dignify space. Space should not give in to extravagant aesthetics. This is why the ODOS series is born from a delicate process of emptying a sphere-until the desired shape is obtained-without losing track of the most common geometry.


Materials and specification Slimconcrete® is a technological evolution of UHPC concrete and a development of previously difficult or impossible concepts, now available in forms that coexist with classic models. UHPC products are a combination of superior properties that make it possible to design and manufacture fine, complex shapes, in personalised textures and curves. ESCOFET’s specially refined mixture results in a concrete with three times greater compressive, flexural and impact strength than conventional concrete. The extraordinary performance of Slimconcrete® is also due to its high durability, resistante to harsh climates and a completely uniform colour.


Marina Port Vell

Basic Collection as Interior furniture

We are extremely proud to have worked on the Blue Wave Cocktail Bar, located in Barcelona. The project was designed by El Equipo Creative whose work was recognised by the Restaurant & Bar Design Awards in 2016. The project was the overall winner in the Bar category.


BACKGROUND The architects were asked to create a space where visitors can enjoy some cocktails and refreshments in style, while being immersed in the unusual location of the Barcelona port. Basic Collection worked together with the architects to help the project come to life by providing furniture solutions most suited to their requirements. ‘We met the architects through the investors of the projects with whom we have been working together for years now and have created projects all around the world.’ – says Yossi Hansav, Sales Director at Basic Collection.


SOLUTION Both the indoor and outdoor furniture resonate well with the initial concept of the architects, which was to create a connection between the building and the external environment and be inspired by the materials and elements found in the landscape.


The mixture of bar stools and chairs from the TEA product family create dynamics and a certain continuity within the restaurant and the cocktail bar areas which are joined under one attic.


All chosen seating furniture have generally low backs to maximise the comfort of the guests. While they have solid wooden frames, the padding and the upholstery make them very inviting and extremely comfortable. The finishes applied to the products - white, blue, yellow, orange colours and the wooden textures - seem to translate the materials found in the surrounding landscape into products: the water, the sky, the sun and the wood. These create continuity that the architects wanted to achieve with the projects.


The outdoor furniture items have been inspired by the lattice that cover the building. This not only provides protection against the solar radiation and strong winds, but it imitates the way fishermen erect a tent using a large net, in order to protect themselves from sunlight during the summer months. The metal mesh used to create the shell of the armchairs and the woven bands applied to the lounge chairs sun loungers continue telling the same story. They are made to the highest standard and are resistant to various weather conditions.


IMPACT The overall interior is an inviting and dynamic space that translates the external environment into different forms, shapes, materials and colours used inside the building. The building invites you to explore and observe the surrounding area.

ONEOCEAN CLUB BARCELONA

Villeroy & Boch AG as Manufacturers

Exclusive, stylish modern maritime - the OneOcean Club in Port Vell, the historical harbor of Barcelona, has set new standards in luxury and design. This lifestyle destination located in the center of Barcelona, just five minutes walk from the Gothic Quarter and the beaches as well as ten minutes from the famous Las Ramblas, is in the middle of the elegant yacht harbor where some of the best know super-yachts drop anchor and is a meeting point for club members and guests from international high society. The extravagant interior was designed by EL EQUIPO CREATIVO, a design studio in Barcelona specializing in gastronomy and commerce. For the sanitary areas, the project team chose the square, surface-mounted sinks from the premium collection Memento by Villeroy & Boch.


The primary design task was to create a warm, pleasant Mediterranean mood for the restaurant and bar of the OneOcean Club without using the typical traditional style elements. The result is a timelessly modern space in which the boundary between inside and outside melts. For instance, the specular ceiling reflects and emphasizes the interior furnishings as well as the view of the harbor. By employing a look that mirrors ripples on the water, the surroundings are brought into the room. It is a direct experience for guests: Although they sit in the restaurant, they feel like they are sitting on the deck of a yacht watching the sun set - perfect to enjoy cocktails or the fresh, creative culinary offerings of traditional Catalonia dishes reinterpreted by Chef Francisco Díaz.


A pavilion on the water The architecture of the building is like a pavilion on the water. To emphasize this feeling, the interior space was combined with a terrace. Vertical elements are used in both areas to link them visually: On the inside, golden tubes stand like boat masts in the harbor and, with the reflection of real harbor images, create an almost magical feeling. On the terrace, the vertical tube structures support vines and hanging plants giving a feeling of seaside flora. A white solar shade mesh complements the Mediterranean green house style.


Premium ceramic from Villeroy & Boch The sanitary areas blend perfectly, inviting one to travel through a history of the Mediterranean: Antique navigation maps, star constellations and mythological figures such as Pegasus appear as traces of light on a black background. In this dark, almost mysterious atmosphere, five pure white Memento sinks standing in a disciplined row offer a confident counterpoint: Puristic, clear and free of any inessentials, the premium ceramic makes a convincing style statement. With its timeless, minimalistic design language, the series stands for the highest design competence and completes the stylistic furnishings of OneOcean Club with consistent straight lines.


The extraordinary design of the prestigious property has been recognized twice: OneOcean Bar was awarded “Best Bar in Europe” and “Best Overall Bar” at the international “Restaurant and Bar Design Award 2016”, a global competition for the gastronomy branch.


One Ocean Club Restaurant

EL EQUIPO CREATIVO as Architects

A reflective ceiling generates an aquatic surface that reproduces and enhances the views to the Port, bringing the landscape inside the restaurant. Our client was looking for a classy restaurant which could offer a relaxed, high level menu and service to local and international clients. The design proposal tries to re-create a Mediterranean atmosphere in the space: warm, soft, romantic, but escaping from the topics of the Mediterranean imaginary. The result is a timeless and modern space that tries to blur the interior with the exterior terraces and these terraces with the amazing views of the OneOcean Port Vell. The aim of the design is to enhance the views and to surround the customer with the specific landscape qualities of its location by the water. Sitting at the restaurant should be like sitting on a yacht deck staring at the sunset. The architecture of the building made us think of a pavilion by the water. Our design tries to enhance this idea of Mediterranean pavilion, a space that blurs interior space and exterior terraces, with just some vertical elements, a white sun protecting lattice and the most incredible views around us.


By using glossy reflective surfaces to create the ceiling of the restaurant, we recall the calm water in the port around us and we amplify the spatial perception of the space while bringing the exterior landscape inside of the restaurant. The materiality of these ceiling elements, as well as the general feeling of the space, finds inspiration in the classy and elegant J-class boats, with their shiny dark hulls, their sun dyed wooden floors, and their golden details.


The verticality and rhythm of the structure of the building made us of the forest of boat masts in the Marina around the restaurant, which we decided to reproduce in the inside. We added some more verticality to the space by introducing some golden tubular structures to support hanging plants. All these vertical lines are reflected in the ceiling, recreating the reflection of boats and masts in the port water and creating a magical atmosphere.


Once in the terrace, the sun-protecting white lattice element of the architecture made us think of a Mediterranean greenhouse, fresh, green, cosy. In our design, the terraces are treated as Mediterranean greenhouses on top of the water. The golden tubular structures from the inside jump to the exterior terraces, blurring the limits between interior and exterior. The greenery consists of climbing and hanging plants which enhance the verticality that we are looking for and reminds of deep-ocean seaweed.


The lavatories invite us once again to travel through the Mediterranean, and this time also through time. Antique navigation maps, star constellations and Mediterranean mythological characters appear as light traces above a black background to accompany and guide us in this journey across the sea, dark and mysterious.


SPACE AND DISTRUTION

The main space of the restaurant, which has a square floor plan, connects to the exterior through three big glazed facades, with sliding windows that allow its physical connection with the surrounding terraces. The client had a great interest in giving wine a special presence in the space, we decided to turn the wine cellar into the restaurant lobby, placed on one of the corners of the square floor plan. Once inside the restaurant, a big table with a display of fresh product and color welcome us, and behind it a big opening allows us to see the activity inside the kitchen. Facing one of the glazed facades, and next to the entrance, we placed a big gastronomic bar where the clients, sitting all around it, can taste some of the specialties elaborated in it. Once in the main eating area, the space is organized through various L_shaped benches. The materiality of these benches and of the gastronomic bar recalls the hulls of the J_class boats, dark and shiny in their exterior surface but warm and cosy in the interior.

Office Building KPMG
next project

Office Building KPMG

Offices
Kirchberg, Luxembourg City, Luxembourg - Build completed in 2014
View Project