M.F.O.M

M.F.O.M

Architect
Mahyar Architects
Location
Vavan, Eslamshahr, Tehran Province, Iran | View Map
Project Year
2018
Category
Offices

M.F.O.M Office

Mahyar Architects as Lead Architects

This project was originally inspired by the defense mechanism of some wild plants against harsh conditions and against being eaten by wild herbivore animals. This protection is mainly done by the thorns on their stems and leaves. Like these plants, people in society become aggressive to protect themselves. 

The conditions of the project:

This building is situated in a poor neighborhood on the outskirts of Tehran. It was originally a room made of bricks which was used as a kitchen, but then later was turned into a run-down garage for motorcycles. This building is adjacent to Tehran-Qom highway and local access road on the one side which makes it a very noise-polluted area, and on the other side there is the entrance to a vehicle graveyard. The weather conditions where the project was done is desert climate with hot summers and cold winters. 

The requirements of the employer:

The employer wanted this brick-room to be turned into a modern office with a kitchen and a rest-room to be used as an office to buy and sell damaged cars. 

Architectural modifications:

Like plants that grow in harsh environments that develop thorns to protect themselves from threats, green double-glazed layers were added to this building which enable protection from bad environmental conditions such as scorching sunshine, extreme heat and cod, noise pollution and unwanted visibility from outside. 

The excessive doors and windows were deleted according to functionality.  
A kitchen and a rest-room was added to the end of the building. 
Based on the right angles for receiving sufficient sunlight and sight, vertical and horizontal windows were added. 
Below each window, a green space was added to stop dust from getting into the building and to create a beautiful spectacle from both inside and outside. 
To tackle with the issue of noise pollution, excessive heat in summer and cold in winter, thorn-like layers with air in between were added onto the walls which act as both noise and heat insulation. This change of the appearance for environmental compatibility.  
In the last stage, because of the lack of greenery in the area and to boost the spirit of the local passerby, the layers were painted in green and white. 

Project Credits
Lead Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
colorJotun
Product Spec Sheet
color
by Jotun
Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More