Morgan Experience Centre

Morgan Experience Centre

Architect
Hewitt Studios LLP
Location
Malvern, UK | View Map
Project Year
2020
Category
Showrooms

Visitor Center
Morgan Motor Company
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FlooringForbo Flooring Systems
Flooring and wallingAltro
CeilingArmstrong Ceiling Solutions
Lay-in Ceiling
Wood FrameMetsä Wood
LVL
SanitarywareArmitage Shanks
Partitions and CeilingsBritish Gypsum

Product Spec Sheet
Flooring and walling
Ceiling
Lay-in Ceiling by Armstrong Ceiling Solutions
Wood Frame
LVL by Metsä Wood
Sanitaryware
Partitions and Ceilings

Morgan Experience Centre

Hewitt Studios LLP as Architects

Hewitt Studios were invited by the Morgan Motor Company to reimagine their ageing Cafe, Museum and Showroom spaces as an exciting new visitor Experience Centre.

 

The Morgan Motor Company has been making cars on the same site in Malvern England since 1914, employing generations of local craftsman to construct their cars from three reusable and recyclable core elements: ash timber, aluminium and leather. Crucially, Morgan cars are some of the longest living cars on the planet - on request the factory will still produce certain parts for cars dating far back into the first half of previous century!

 

Consistent with a brand that prides itself on ethical sourcing, natural materials, local craftsmanship and a long-lived legacy, Hewitt Studios’ solution has a strong focus on sustainability - a series of low-carbon interventions designed to improve building thermal performance, increase natural daylight, reduce energy consumption, reduce surface water run-off and provide for end-of-life recycling of materials.

 

It consists of the following key components:

- New Jewel Box display space for ‘hero car’ and customer handovers
- New sculptural visitor entrance foyer to welcome visitors

- New external covered car canopy to protect hire & demo fleet

- Re-clad and re-roofed existing buildings, inc. cafe & museum.

- Opened-up and enhanced internal spaces, inc. expanded showroom.

- Improved public realm

The three new built interventions all utilise prefabricated, modular timber structures which relate to the historic ash construction of the Morgan body frame.

Moreover, they actually all utilise the same inexpensive, off-the-shelf industrial product (Metsawood Kerto LVL), which has been manipulated in a number of different ways to achieve a variety of different outcomes.

This strategy of using a single conventional product in a number of unconventional ways delivers terrific value for Morgan, creating the impression of an expensive bespoke outcome using readily available ‘stock’ timber sections - maximum bang for their buck!

It creates an important legacy for the site, employing sustainably-sourced timber detailed to enable easy dismantling for re-use and / or re-cycling at the end of the structure’s life. 

Timber is also used extensively for cladding, with easily recyclable aluminium flashings and cladding panels employed in critical weathering locations as a reference to Morgan’s chosen panel material, and that of its latest chassis.

The result is a dramatic transformation of the site, which is considerate of both the enviable heritage and the exciting future of this unique British brand.

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisEspañol and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree
8 Dec 2022 News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree

In the City of Oaxaca, this project by Espacio 8 Arquitectura sees the transformation of a delipidat... More

Manitoba Beach House by Cibinel Architecture
8 Dec 2022 News
Manitoba Beach House by Cibinel Architecture

Under the changing waterscapes and prairie skies of Victoria Beach, Manitoba, this 2,000-square-foot... More

Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety
7 Dec 2022 News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety

Comprising shifting volumes suspended over a steeply sloping urban site, Pacific Heights Residence b... More

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design
7 Dec 2022 News
Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm f... More

Famed Dutch manufacturer FritsJurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners
6 Dec 2022 Sponsored Articles
Famed Dutch manufacturer Fritsjurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners

The time has come to announce the winners of this year's ‘FritsJurgens Best Pivot Doors’... More

Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More