Notting Hill Residence

Notting Hill Residence

Location
Notting Hill, London, UK
Category
Towns


Housing


Private Houses

Notting Hill Residence

William Garvey Ltd as Manufacturers

Established British Furniture Designers & Makers, William Garvey, serve the needs of leading architects, Brian Ma Siy and ABA International Architects, for a private project in Notting Hill, London.

 

A meeting of minds, this inspirational design collaboration led to the specification of bespoke William Garvey furniture across 6 floors: fitting for this impressive stucco-fronted home.

Specification: Architectural in concept, fabrication and finished aesthetic, William Garvey embraced this unique residential project, demonstrating its ability for holistic furniture design and manufacture that has the ability to furnish any space, project brief and/or interior vision.

 

William Garvey was responsible for project management, surveying, working drawings, CNC, manufacture, polishing, installation, materials and delivery that furnished this stately townhouse with:

 

Family Room: Media Unit with adjustable shelves, speaker cloth wrapped front panels and high quality runners and hinges - designed to house Plasma TV Screen with integrated Speakers & AV equipment [Audio/Visual by Sound Ideas]

 

Play Room: Two bespoke display units including 60mm open shelving with integrated LED lighting - one unit designed to include an interactive screen, speakers & AV equipment [Audio/Visual by Sound Ideas]

 

Kitchen:

- Full height kitchen cabinet with adjustable shelves

- Informal Dining Bench made from oiled Solid English Oak with cantilevered seating and dining top in Glacier White Corian

- Glass Cabinet with LED’s and Glacier Ice Corian back panel

- Fireplace Cabinet – designed to house LED screen & speakers

 

Spa & Spa WC:

Spa – Shower Enclosure, Japanese Bath and Japanese Basin Table all in Oiled Cedar of Lebanon and a Sauna Bench in Scandinavian Timber

WC – Mirrored Vanity Unit recessed into the wall and designed with adjustable shelves, mirrored doors, access panel to WC cistern, high quality hinges and dampers and integrated LED vertical lighting with removable frosted glass panels

 

Study 1 & 2: each with bespoke recessed Book Shelves with adjustable 60mm shelving, made from close grain oiled Walnut with a vertical back panel, also Walnut

 

Formal Reception Room:

Walnut Display unit with integral LED Lighting and chunky open shelving – designed to accommodate Moroccan Doors: homeowner supplied

 

Formal Dining Room:

Bespoke storage cupboards, also designed with Dumb Waiter housing unit for discreet accessibility

 

Private Living Room Kitchenette: Walnut bespoke kitchenette furniture with folding doors, stainless steel countertop and sink, mixer tap and Gaggenau appliances

 

Master Bedroom:

Bed - Bed cantilevered from the wall, made of Walnut and designed with integral steel frame support, under-lighting and two concealed drawers

Shelving – Made of Walnut and designed with angled LED strips and reading spotlights for automatic and adjustable lighting

Display Unit – Made of Walnut and designed with open shelving, six flush drawers on runners and integrated LED lighting

Shoe Storage – Display unit made of Walnut with slanted aperture and integral lighting

 

Family Bathrooms 1, 2, 3 & 4:

Furniture – all with Walnut Vanity Unit with white Corian countertop cantilevered on steel brackets from the wall. Designed with adjustable shelves, mirrored doors, three vertical LED strip lights set behind frosted glass and integral under-cabinet lighting and matching Corian drain covers

Counter & Medicine unit – [Bathroom 1 only] white Corian counter on steel brackets cantilevered from the wall with glazed medicine cupboards positioned above to create a tall wall unit. Designed with adjustable shelves, stainless steel clothes rail, bottom hung sliding doors and internal small cupboard  

 

Bedrooms 2, 3 & 4:

Headboard – all with a bespoke bed headboard with mitred drawers and integral LED lighting

Furniture – all with bespoke cupboards designed with adjustable shelves, stainless steel clothes rail and a centre cupboard with top hung cabinet at the top and removable panel to conceal fireplace

 

Dressing Rooms 1 & 2: each with bespoke interior wardrobes designed with adjustable shelves, stainless steel clothes rail, bottom hung sliding doors and integral LED lighting

 

Guest Rooms:

Lounge Kitchenette: Walnut bespoke kitchenette furniture with folding doors, stainless steel countertop and sink, mixer tap and Gaggenau appliances

3x Bedrooms – each with a bespoke bed headboard with mitred drawers and integral LED lighting and matching cupboards designed with adjustable interior shelving, stainless steel clothes rail and bottom hung sliding doors

2x Bathrooms – each with a Walnut Basin Vanity Unit with adjustable shelves, mirrored doors, integral LED lighting and a white Corian countertop, cantilevered on steel brackets from the wall with matching Corian drain covers. Bathroom 2 only, features an additional unit for a WC & Bidet  

3x WC Cloakrooms – each with a bespoke Walnut Vanity unit with adjustable shelves, mirrored doors, integral lighting and cistern access panel

 

Staff quarters:

Bedroom - Cupboards with adjustable shelves, coat rail, standard hinges and doors

Kitchen – Furniture: base and wall hung units along with stainless steel sink, brassware & Siemens appliances

Laundry - Furniture: base and wall hung units with adjustable shelves and 400mm long stainless steel handles, along with stainless steel sink, mixer tap & Miele appliances

 

Each piece of handmade furniture within this project is well considered, precisely planned and drawn and tailored to the space in question and/or individual requirements.

 

Any design hurdles? There were a few challenges William Garvey had to overcome with this project, with one being the need for adjustable shelving with integral lighting. This element required free movement of both the shelves and LED lights from one position to another, without effecting operation when in a new position. 100% bespoke, this design detail was not in existence at time of specification and so had to be exclusively designed by Bill Garvey who made a discreet furniture system that remains completely invisible from view.



Any unique design details? Overcoming the need for moveable working shelves with integrated lighting led to a unique design detail where the natural grain of walnut and angled LED light slots coincide with subtle mimicry. In addition, the soft accent lighting naturally depicts the vertical grain of the wood to accentuate the beauty of both form and function.

 

Bill Garvey, Managing Director at William Garvey says “This unique angled LED light slot design was hugely time consuming for us, requiring great care and a high level of accuracy. Nevertheless, the end results powerfully added to the overall effect of ‘a perfectly integrated interior’ which the architect, Brian Ma Siy, was trying to achieve.”

 

Trendsetting: This one project alone captures William Garvey’s high aptitude for the design and creation of bespoke wooden furniture. For instance, the progressive nature of the modern linear furniture met with the straight grain of Walnut that retains a more traditional look, demonstrates how transitional design continues to be big in interiors. Conversely, the distinct mix of materials also defines this residential project, welcoming a blend of quality raw wooden furniture met with stark glacier coloured solid surfaces to create varying tone and texture for the height of tangibility.   


Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter