OASIS Academy Hadley, Enfield

OASIS Academy Hadley, Enfield

Architect
John McAslan + Partners
Location
Hadley, United Kingdom | View Map
Project Year
2012
Category
Auditoriums

Primary Schools

Secondary Schools
Hufton + Crow

OASIS Academy Hadley, Enfield

John McAslan + Partners as Architects

John McAslan + Partners was appointed to design a new building for Oasis Academy - a specialist Maths, ICT and Music school - on a former industrial site in Enfield.


Completed in 2012, the ambitious scheme delivers a vibrant new learning campus for the Academy’s primary secondary and sixth-form students. It will also play a pivotal role in a local regeneration plan for the Borough.


Located on a former industrial site, the project sits at the heart of a wider urban regeneration plan for Ponders End and South Street. This ambitious scheme delivers a vibrant new learning campus for the Academy’s primary, secondary and sixth-form students and will also play a pivotal role as a new community hub, with a range of cultural and sports activities (indoor sports hall, dance studios, changing rooms, and an all-weather pitch and multi-use games area) available outside school hours. The school’s front facade addresses a new plaza, the intention being that this will be an animated civic space hosting markets, fêtes and community activities throughout the year.


The south block houses nursery and primary classrooms and the east and west blocks contain secondary classrooms. The learning communities are designed in a doughnut configuration, the classrooms arranged around a central circulation and open plan learning environment.


The Agora can be used for dining, assemblies, performance spaces and informal teaching; communal facilities such as the Library, ICT space, House Bases, Dining area, Kitchen and Drama studio are all accessed from this central space, creating a vibrant


The scheme incorporates a number of sustainable features which will significantly reduce the school’s carbon footprint, as well as generate renewable energy, the intention being to achieve a minimum of 20% generation of renewable energy on the site. These features include roof-mounted solar thermal and photovoltaic panels, heating plant configured to allow future connection to a Combined Heat and Power Plant (CHP), orientation to reduce solar gain, heat pumps and batteries and solar control glass.


The solar thermal panels pre-heat the domestic hot water (HWS). In summer the system will serve the majority of the school’s requirements. The proposed community use of the facilities makes this technology more beneficial than closing the school during the summer months when the sun is of most use. This combination will provide a low maintenance, low operating cost solution for the Academy. The photovoltaic panels will feed electricity into the building’s main board. The building is designed to be a net exporter of electricity during holiday periods and at weekends, meaning the building achieves a negative carbon footprint through exporting electricity, reduces running costs by using free electricity and can sell surplus electricity. The school will receive a tariff for all electricity generated, whether used by the school or exported. In addition, the configuration of the heating plant will allow for future connection to a possible CHP network.


The building has been designed to avoid, where possible, expansive east and west facing facades where low angles of solar gain cannot be managed. East and west-facing facades are limited to the two-storey primary school. The ground floor is shaded by an external canopy that provides covered external learning space. The orientation of the building has specifically sought to ensure all major external play areas are south facing, including a rooftop terrace which will integrate a shading structure. These moves ensure a series of highly usable and climatically controlled spaces for the staff and students.


The majority of the general teaching areas will be heated by a heater battery in the in-room ventilation unit, so leaving the external wall free of obstructions and maximizing flexibility in the placement of furniture. It is proposed that a large part of the heat for these units will be reclaimed from the air leaving the central break-out space areas. The Agora benefits from under floor heating, leaving walls unobstructed and providing uniform heating to this large space. Those areas provided with cooling, such as the Server room, Art/media design, Media and LRC, will be heated by their heat pump units.


Use of a light tint solar control glass is proposed to improve on the daylight/solar gain balance. Where possible, allowing for site constraints, the extent of east and west-facing glazing has been minimized. The learning resource centre has a north-facing façade to minimize computer screen glare and the art studios benefit from north-facing glazing to avoid shadowing for pupils. Key spaces are lit for most of the year, and the areas of glazing, especially to the general teaching spaces, have been optimized to strike a balance between providing generous levels of daylight and controlling overheating in summer. Windows to teaching areas on the perimeter have been sized on the basis of approximately 40% of the internal floor to ceiling area, while roof lights located above the Agora and the central break out/circulation spaces introduce natural daylight.


The proposals are obtaining accreditation through the Building Research Establishment’s assessment methods and achieved ‘Very Good’ rating at the BREEAM for Education 2008 Pre-Assessment stage.

Associative And Extra-Curricular Space
next project

Associative And Extra-Curricular Space

Community Centres
Le Minihic-sur-Rance, France - Build completed in 2016
View Project