Offices STELIA Aerospace

Offices STELIA Aerospace

Architect
ppa • architectures
Location
1 Boulevard de l'Europe, 31770 Colomiers, France | View Map
Project Year
2015
Category
Offices
© Philippe Ruault

Offices STELIA Aerospace

ppa • architectures as Architects

The Sykpark building was conceived in the highly codified context of producing contemporary office and service spaces. From the outset, the building had to respect the current rigorous design codes (dimensional, functional, programme, commercial…). The building represents a variation on this theme, manipulating the architectural vocabulary established by modern archetypes of the office building.


The program proposes the construction of 15,425 m2 of floor space on seven levels, as the basic structure of the building needs to be able to accommodate, without particular modifications, a head office of approximately 1,200 staff on the entirety of the surface area, and be divisible into independent and separate areas of approximately 350 m2 , able to accommodate all other intermediate configurations. The floors (from 12 to 18m wide) are therefore available neutral spaces. Their anticipated qualities are the optimization of circulation spaces and common services (cores) that relate to the office spaces, which maximise flexibility and adaptability.


Potential

The entrance to the Ramassiers neighbourhood in Colomiers, along the ‘Arc-en-Ciel’ ring road constitutes a prime location for an office building. This site has a potential for a strong presence and image that relates to its location in the urban agglomeration, situated in the immediate vicinity of the airport and the industrial aeronautical facilities in the West of Toulouse. This narrow site, with major road corridors on three of its sides, forms a compact footprint and an elongated building.


Interpretation

In order to avoid producing a monolithic, block like building, consisting of homogeneous floors of large open-spaces, we proposed to organize the building using parallel bands, the width of an office space plus circulation space (6.75m), and to then slide and stretch these bands both vertically and horizontally. Thus the building has a "stepped-up" floor plan that organises north or south facing, small-sized workspaces around three vertical circulation cores.


The gradual removal of certain surfaces in the upper floors reveals the band like configuration of the building, while generating terraces accessible from the floors. The ground floor plan organizes, in a fluid way the entrance areas, the reception area and convivial areas.


Building identity

The form and materiality of the building is based simply on its volume. The uniform northern and southern longitudinal façades are constructed from a curtain wall of dark glass, with anodized aluminium vertical screens, along the north facades, that stretch to form deep ribbed brise-soleil along the southern facades. The gables, formed by successive saw tooth glazed facades, are coated with silver gray anodized aluminium. This rigorous and contrasting arrangement produces a strong and slender volumetric form, whose appearance varies with light, shadows and reflections.


Our work used the potential of the site and the design codes for this type of project to create a strong, precise and rigorous architecture, that is both assertive and accommodating to its site. It proposes a high rating level for building performance (BREEAM very good) and offers its users ample and welcoming reception areas (indoor and outdoor) as well as pleasant, efficient and flexible workspaces.


Architect and client’s relationship

The collaboration between the client team and the design team was based on a rigorous exchange and operational expertise, with direct involvement of the client. The client team (Group 3R, tertiary developer and Toulousan landowner) is a family group led by two brothers who are heavily involved in the production and maintenance of their buildings, hence their particular interest and expertise in the sustainability (and quality) of the implementation and delivery.

 

Construction system and materials

—   Infrastructure: two levels of basement parking (350 spaces) / secant pile perimeter wall and reinforced concrete columns and floors.

—   Sealed forecourt on the parking: heavy protection layer of sandblasted concrete poured in situ.

—   Superstructure: 7 levels, framework and floors in reinforced concrete (5.40 grid).

—   Façades: prefabricated Schüco type framework façade on north and south facade (1.35m grid) / double skin cladding on east and west gables (exterior cladding in anodized aluminium cassettes)

—   Inner partitioning: vertical concrete circulation cores in reinforced concrete / modular partitioning for office spaces.

—   Polished concrete floor on ground floor and carpets on all other levels.

—   False ceiling in metal mesh on ground floor and 135x30 mineral slabs on other levels.

Project Credits
Cost control and work site supervision
Kitchen fitter
Roads and utilities
Product Spec Sheet

ElementBrand
FacadesSCHÜCO
Movable Wall/PartitionSkyfold Inc.
LiftsSchindler Elevator
Movable panels and walls Damien GuizardSKYFOLD by ALGAFLEX
Product Spec Sheet
Facades
by SCHÜCO
Movable Wall/Partition
Movable panels and walls Damien Guizard
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More