PPS House of Province, Gelderland

PPS House of Province, Gelderland

Architect
Team V Architecture
Location
Markt 11, 6811 CG Arnhem, Netherlands | View Map
Project Year
2017
Category
Offices

City Halls

Restaurants
Jannes Linders

A 21th-century interpretation of a monumental Gesamtkunstwerk

Team V Architecture as Architects

Markt 11, Arnhem (The Netherlands) 2014-2017


Client VolkerWessels Integraal B.V. In collaboration with OTH architecten, Architectenbureau Fritz, Karres en Brands Landschapsarchitecten, Bartels, studioSID, DGMR and Valstar Simonis.


Programme House of Province, including State Hall, conference center, offices and restaurant. Revitalization of the historic House of Province (around 16,000 m2 gfa) in combination with a new building (13,000 m2 gfa, incl. existing parking).


The combination of a new building with the renovation of an existing monument will provide the Province of Gelderland with a sustainable and modern office with a historic character. A 21th century interpretation of the distinctive visual language of the monumental House of Province, a Gesamtkunstwerk from the fifties, is used for the design of the new building. The application of cultural, architectural and physical connections makes the building ensemble into a recognizable whole.


Several new routes cross the complex. They improve the contact between inside and outside, add life to the urban fabric and restore the connection between Market and Rhine. The existing courtyard is covered with a durable roof of ETFE pneumatic panels and functions as the reception area and logistic heart of the whole complex. A grand sculptural staircase provides a contemporary addition to the Gesamtkunstwerk.


During this PPP project a consortium is responsible for design, building, maintenance and operation (DBMO) for a period of 20 years. The project is realized between 2015 and 2016.

Project Credits
Titan Integrity Campus
next project

Titan Integrity Campus

Offices
Electronic City, Bengaluru, Karnataka, India - Build completed in 2017
View Project