RECYCLE OFFICE – HAKA BUILDING

RECYCLE OFFICE – HAKA BUILDING

Architect
Doepel Strijkers
Location
Rotterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2010
Category
Offices

Cultural Centres
Ralph Kämena

HAKA Building

Doepel Strijkers as Architects

In 2009, the HAKA building in the Merwe Vierhavens of Rotterdam was designated as a campus for clean-tech activity, a ‘Living Lab’ for companies, institutions and authorities in the field of water and energy innovation.


Doepel Strijkers Architects was asked to develop a concept for the ground floor that illustrates how the strategy of closing material cycles on a city scale can be translated in the interior of a building. The ambition was to go further than just reducing the CO2 footprint through the reuse of materials. An alternative development was set in place by introducing the social component. A team of ex-convicts in a reintegration program was used for the making of the objects. In so doing, the project is more than just an example of how we can make an interior from waste, it creates added value through empowerment and education. The cost of the project is compared with an interior made of new materials and build by professional interior builders around 4.5 times lower. In a future model the cost can be the same but the money flows are distributed differently, so more money for the social component to set up a learning process with an education instutute. The project demonstrates that the realization of an interior can have more impact environmentally, socially and economically than traditional interior projects. It is a plea to all designers to generate alternative models for development that give answer to the larger challenges that we as a society are facing.


DESIGN FOR FLEXIBLE USE The building was originally conceived as a machine, a physical translation of the production processes for which it was designed. A central street separated the offices to the east from the factory spaces to the west. The logic of the original design forms the point of departure for the redevelopment of the building. The first phase is limited to the ground floor, with features that make the initial exploitation possible. The central street is once again activated as the main entrance by opening it up with large glass windows. Orange, vertical TL-lamps are visible from the road, clearly designating the point of entry. The public area in the original factory part offers space to work, as well as meeting and hospitality functions. A raised platform functions as a temporary office space for current tenants will be used as a restaurant in the next phase of the development. Tables around the platforms double as flex working stations with WiFi internet connection. The centrally located catering point functions as a pantry for the companies on the platforms and as a kitchen/bar during events. This pantry will be extended into a professional kitchen for a restaurant operator in the next phase of development. To the east, the original office area is converted into an auditorium and temporary exhibition space. A flexible acoustic partition wall, constructed from 8.000 kilograms of clothing, ensures that the space can be adapted to changing needs. The auditorium and exhibition space can function as separate areas but mixed forms are also possible.


RECYCLED MATERIALS Both waste materials from demolition sites and waste products from production processes were harvested, transported and processed in the HAKA building to form the new interior elements.


The design of the elements was dictated by a number of ecological criteria: remove the materials from the demolition objects sustainably using people in the reintegration process, limit the distance that materials are transported, limit the amount of materials used, design the objects based on the intrinsic qualities of the materials, minimize the use of electric tools and design for easy dismantling for future re-use.


In addition to these criteria, it was clear that the detailing of the objects should be kept simple considering that the workers are not professional carpenters. By designing simple repetitive elements, a new affordable craftsmanship was made possible resulting in a design that demonstrates qualities that are no longer possible is the conventional design process.


SUSTAINABILITY LABEL In collaboration with Van Gansewinkel and the Rotterdam Public Works, a sustainability label per object was developed. Ecology, economy and equity form the basis for the label. The CO2 footprint, cost and number of man-hours per object form the indicators for the label. The conclusions show that this strategy is effective in all three aspects, but that to make a commercial business plan for large-scale implementation a number of logistical aspects need to be improved. Doepel Strijkers Architects is exploring the possibilities of redefining this strategy and currently developing a ‘toolbox’ of typical office elements for wide scale implementation.

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More