Singapore International School
Suryan and Lokesh Dang

Singapore International School

Urbanscape Architects as Architects

The SIS School, Gurugram is a primary institution that aims to promote holistic development of a child. It is conceived as an environment that nurtures and shapes the personality of children through their formative years. The school seeks to immerse children in a creative milieu, building new relationships and ways of engaging with the external environment.

 

Giving the users (young children, in this case) foremost importance, the process begins by centering around them. The form-al development of the building counters the natural angle of the site- the sharp angles are moulded to carve out a fluid, turning form, representing a soothing and seamless fostering environment for the children. Spaces with no restrictions are thereby conceptualised, for users to move freely between the various programmes/portions of the building.

 

While light, colour and pattern are developed as educational tools, extending the classroom curriculum into the spatial environment. The resultant form engenders an interplay of light, shadow and porosity enabling the ‘outside’ to flow inwards into the spaces. Balconies are extruded across the kids’ areas to extend physical access to the wide views. The composition of the building mass, openings and voids generates interior spaces that allow for effortless and uncomplicated movements within.

 

As a response to the climate, the south façade is entirely closed while the west façade is strategically designed with all the services, screened by louvres. An exposed concrete and glass edifice represents honest materiality. A sunken open-air theatre towards the east facilitates the process of evaporative cooling. A juxtaposed central atrium brings in natural light, ventilation and visibility. Owing to the conception of collaborative activities, the atrium is constructed across various levels with unconventional and playful architectonic features.

 

The raw material palette applied remains consistent to the idea of user-centricity. Built for a peer group that perceives openly,free from the worldly constructs – the spaces provide an experiential environment in soft, earthy, natural tones with green terraces alternating along the implied ‘front’ toinduce an organic character and ‘soften’ the form’s edges.

 

A consequence of the adaptable and fluid form are the interior spaces; the spatial organization conforms to the needs and movements of the children.

 

The intention of the overall process echoes through the child-centric environment that is ultimately created – one that youngsters can explore and call their own. Adhering to a process driven methodology from conception to completion, the SIS School offers an uncomplicated captivating ambiance.

 

Material Used:

1. Flooring: LG/Statuario

2. Air-conditioning: Mitsubishi VRF

3. Lighting: Mr. Light

4. Elevator: Schindler

Read story in Português and Italiano

Product Spec Sheet

ElementBrand
Air-conditioningMitsubishi Electric Trane HVAC US
ManufacturersSchindler Elevator
Product Spec Sheet
Air-conditioning
Manufacturers
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Introducing Partner Geopietra
19 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner Geopietra

Geopietra® is an international brand and an Italian company founded in 1996, specialized in the... More

Shigeru Ban’s Paper Log House at Philip Johnson’s Glass House
18 Apr 2024 News
Shigeru Ban’s Paper Log House at Philip Johnson’s Glass House

In New Canaan, Connecticut, Shigeru Ban: The Paper Log House has opened as part of the 75th annivers... More

10 commercial buildings that benefit from planted facades
18 Apr 2024 Specification
10 commercial buildings that benefit from planted facades

The integration of nature into architecture marks a proactive urban response to the climate emergenc... More

Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular
17 Apr 2024 News
Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular

New York City-based creative studio HGX Design has completed the Hudson Valley Residence, a modern,... More

Key projects by Perkins&Will
17 Apr 2024 News
Key projects by Perkins&Will

Perkins&Will, a global interdisciplinary design practice, places architecture at its core. With... More

Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th
16 Apr 2024 News
Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th

The Archello Awards is an exhilarating and affordable global awards program celebrating the best arc... More

Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone
15 Apr 2024 Innovations
Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone

A stone brick is a sustainable building material made using stone blocks and slabs that do not meet... More

25 best engineered wood flooring manufacturers
15 Apr 2024 Specification
25 best engineered wood flooring manufacturers

Engineered wood flooring is a versatile building product that offers several advantages over traditi... More