Tonami Public Library

Tonami Public Library

Architect
MIKAMI Architects
Location
4-1 Saiwaicho, Tonami, Toyama, Japan
Project Year
2020
Category
Libraries
MIKAMI Architects
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Windroom FloorLIXIL
Micro Guard Floor
BookcasesITOKI Corporation
Smart Style I
Automatic DoorNabco systems
Roscadoor Type III
Roof: Color stainless steel FK Line 333Fugen Corporation
Exterior walls: Aluminum spandrels RA-10-4 & Equipment blindfold: Aluminum louver Sky Fit SHS-2010RIKEN LIGHT METAL INDUSTRY COMPANY
Openings: Aluminum fittings ARM-S USankyo Tateyama

Product Spec Sheet
Windroom Floor
Micro Guard Floor by LIXIL
Bookcases
Smart Style I by ITOKI Corporation
Automatic Door
Roscadoor Type III by Nabco systems
Roof: Color stainless steel FK Line 333
Exterior walls: Aluminum spandrels RA-10-4 & Equipment blindfold: Aluminum louver Sky Fit SHS-2010
Openings: Aluminum fittings ARM-S U

The One-Roomed Library Under the Large Roof

MIKAMI Architects as Architects

It is a public library located in Tonami City, Toyama Prefecture.

 

The spectacular scenery of the quiet Tonami Plain is unparalleled. The panorama of the scattered villages, which was once the food basket of the Kaga domain, has been passed down from ancient times as a beautiful idyllic landscape. The reason is the dignity of the locals, who have both rationality and a rich spirit, and have evolved into a traditional wooden farmhouse called Azumachi. With that image in mind, I came up with the concept of an "open plan library under a big roof" facing the main street that runs through the city.

 

We wanted the roof with scale and gentle rolls to be a new landmark in Tonami. It is a modern interpretation of Azumadachi and is also a symbol of public culture, as the wings of Pegasus appear to soar into the future. We also designed a building facing the street on the west side so that the interior can be seen from under the eaves, which is low and parallel to the street.

 

The interior is a continuous space that rises from the inverting roll of the big roof. The pitch of the ceiling is steep on the north side, where people come over to interact with each other, and that stimulates vitality. The pitch becomes more gradual toward the end so that visitors may feel a sense of relief amid the calm of a forest of books, in silent awe of the intellectual world. From children to the elderly, every visitor to the library will be enveloped in the warmth of wood and the soft natural light that streams in through the high windows. 

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More