Zhongcheng Multi-functional Building
Zhang Chao

Zhongcheng Multi-functional Building

Aether Architects as Architects

The project is located in Shenzhen OCT Loft, Guangdong Province, China, the original building was an abandoned factory boiler building, it is walls had no windows on all sides and were cracked and seeped and it was determined that the building was dangerous and required structural reinforcement before reuse. After renovation it is the multi-purpose space of Zhongcheng “Space Holdings Group”, the first floor and the west courtyard are open spaces for public and the second and third floors are multifunctional activity spaces for the company.

photo_credit Zhang Chao
Zhang Chao

Continuation and Renovation: Although the original building has been abandoned for more than ten years, its windowless “washed rice stone” (a traditional handmade texture of the exterior wall) elevations makes the building like an ashlar stand in the lush vegetation and present a unique site phenomenon, and this is the sense of place that design team hopes to keep after the renovation. Therefore, how to obtain the necessary lighting and ventilation adapting to the future for human use while retaining the site atmosphere is the core thinking of the renewal design of the facade.

photo_credit Zhang Chao
Zhang Chao

Vegetation and Architecture: The building is surrounded by vibrant plants on three sides and form a vitality place with natural characteristics, while opening the wall of the building to obtain light and ventilation, it is also hoped that this unique landscape scenes can be introduced into the building, then made the closed and light-free boiler room transformed to an open and bright space for man. Therefore, according to the location of the flora and the direction of community, the elevations are divided into two types: a transparent surface and an ashlar-like windowless surface, the west and south elevations facing the community are restored to the windowless washed rice stone walls to continuing the historical characteristics of the site after the completion of new waterproofing, and the walls facing the east and north inner courtyards use of transparent material to gains lighting and scenery.

photo_credit Zhang Chao
Zhang Chao

Courtyard and Installation: Since the site already has a rich and luxuriant plants surrounded, the courtyard decided to design in a way that triggers space and scenic phenomenon to interactive with people instead of adding more new plants. Between the plants in the west courtyard, the steel materials are used to present an installation of flowing form and space named “Shanshui Ripple”, which makes the relatively limited courtyard space produce a multi-level spatial extension phenomenon. And hope to explore the possibility that natural objects and artificial materials are not opposed to each other, but can coexist and echo a new natural place through this courtyard design.

photo_credit Zhang Chao
Zhang Chao

Ultimately, the regeneration of this project is based on the balance and coexistence among the needs of new functions and spaces, the correlations of the natural around the site and the continuation of the historical characteristics of the site and building.

photo_credit Zhang Chao
Zhang Chao

General Information    :

Architecture Firm: Aether Architects

Website: www.aethertect.com

Firm Location: Shenzhen, China

Completion Year: 2021

Gross Built Area: 420 sq.m.

Project location: OCT Loft, Shenzhen, Guangdong Province, China

Lead Architects: Huang Zelin

Photo credits: Zhang Chao                

Installation Design: Huang Zelin + Qian Honglin Media Arts Studio 

Construction drawing Collaborators: ZAO Design, Yan Shining, Liu Chengjin, Zhang Zecheng, Zhang Qi, Liao Xia, Li nan, Wu Baihui

Clients: Space Holdings Group

Construction management: Huang Xiaocong, Zhong Aixiu

Construction Team: Jvquan (Shenzhen) Labor Service Co., Ltd.

photo_credit Zhang Chao
Zhang Chao
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More