adidas World of Sports ARENA

adidas World of Sports ARENA

Architect
Behnisch Architekten
Location
Herzogenaurach, Germany | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Stories By
Behnisch Architekten

LOLA landscape architects
© Behnisch Architekten, photos: David Matthiessen
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersNeil David
ManufacturersCubit
ManufacturersFINDEISEN
Partition Walls - Profile Mono glass systemMaars Living Walls
Curtain wall, ground floorSCHÜCO
Parquet FlooringKährs

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Partition Walls - Profile Mono glass system
Curtain wall, ground floor
by SCHÜCO
Parquet Flooring
by Kährs

adidas World of Sports ARENA

Behnisch Architekten as Architects

The adidas ARENA forms a distinctive landmark on the adidas World of Sports campus in Herzogenaurach. The new office and reception building marks the campus’s main entrance, welcoming visitors to the adidas group’s World of Sports headquarters and lending it a strong visual identity. The ARENA’s architecture is both functional and expressive, its sculptural shape emphasizing the passion for sports that adidas represents. A floor area of 52,000 square meters provides nearly 2,000 employees with modern and sustainable workspace organized on flexible, organic principles.


The architectural idea behind the ARENA building is predicated on a finely balanced interplay between transparency, landscape, and a modern concept of work based on communication and interaction across professional fields as well as responsiveness to future developments. The result is a striking landmark formed by an abstract volume housing three workspace floors that hovers above a modeled landscape. This sculpted hill accommodates the building’s entrance area, part of which is publicly accessible, leading to a vast bright atrium suitable for a variety of events.


The heart of the ARENA building is the dramatic floating staircase in the atrium. Rising through the bright and spacious light well, it takes employees up to the three-story workspace section and offers exciting views into the atrium, across the open-air level out over the campus, and up to the office floors. A central “main street” links these three levels both vertically and horizontally to create a space akin to a lively marketplace suspended in mid-air. On each floor, the “main street” is adjoined by six kitchen hubs representing six “key cities” characterized by distinctive materials, colors, and types of furnishing to form individual addresses within the building. Neighborhoods take shape and extend into the workspace, encouraging the development of differentiated local identities in line with the “key cities” concept. On all three floors, work areas alternate with areas for formal and informal meetings and recreational zones. They are organized as variegated clusters around light wells of different sizes optimized to supply ample natural light.


The facade was equipped with a specially developed sun control and shading system adapted to the orientation of each facade. It optimizes the interplay between maximum light transmittance, including in winter, and minimum heat gain. The fixed external shading system mainly consists of opaque and perforated sheets mounted on an aluminum frame. Thanks to its implementation of up-to-date energy-efficiency standards and extensive use of recyclable materials, the building has been submitted for LEED Gold certification. The architectural design, which represented a significant challenge in terms of structural engineering, was realized using a steel-and-concrete construction and a system of slanted steel and concrete supports. For its achievements in structural engineering, the ARENA building was honored with the Engineering Award of the German steel construction industry association bauforumstahl e. V. early in 2019.


The ARENA is an integral part of the Campus World of Sports, which has recently been expanded. The landscape design was undertaken by th eDutch firm LOLA landscape architects, who were responsible for the “stars”—the colorful connecting paths laid out in the shape of an asterisk—and for the campus areas.


Material Used :

1. Schüco International KG - Curtainwall, ground floor
2. GUTMANN Bausysteme GmbH - Element Facade
3. Boon Edam GmbH - Revolving Doors - TQSR3301
4. WAREMA Renkhoff SE – External Sunprotection Courtyards, Internal Blinds
5. Renz Sytem - Komplett-Ausbau GmbH - Acoustic Panels, Room-in-Room Solutions
6. Schindler Aufzüge und Fahrtreppen GmbH - Elevator
7. ECO Schulte GmbH & Co KG - Door- and Windowfittings – D 410, D 415, K 160
8. Gerflor Mipolam GmbH - Floor covering - Attraction
9. CBL Chemobau Industrieboden GmbH - Floor covering - Rheobon 007,
Rheobond 008
10. Tarkett Holding GmbH DESSO – Carpettiles - Rock
11. FINDEISEN GmbH - Carpettiles - Finett Dimension
12. Kährs Parkett Deutschland GmbH & Co. KG – Parquet Flooring
13. Lindner Group - Floor Systems – Raised Floor: NORTEC, Cavity Floor: FLOOR
14. Pagolux Interieur GmbH – Ceilings - EHK-SA, EHK
15. Lindner Group – Ceilings - LMD E200
16. Maars Deutschland GmbH - Partition Walls - Profile Monoglassystem, String 2 Flush Glassing
17. GEZE GmbH – Door closers
18. Neuform - Türenwerk Hans Glock GmbH & Co. KG - Doors
19. BOS GmbH Best of Steel – Closed frames

This story is available in multiple languages

Landscape Design adidas Headquarters

LOLA landscape architects as Landscape Architects

LOLA Landscape Architects designed and realized the new 14.000 m2 campus expansion of the adidas headquarters in Germany. Bright star-shaped public spaces and a swirling new lake provide the adidas World-of-Sports with an fresh and future-oriented identity.  The landscape design forms a strong visual composition with the crisp facades of the new buildings that have landed on this former military airbase.   

 

Entering the headquarters the yellow and red crossroads are immediate eye catchers. These twelve meter brightly colored "stars" act as squares. They are the connecting fabric in the landscape and form the intersection of where adidas employees meet and many activities take place. A newly designed lake completes the key features of LOLA’s landscape design. The lake visually links the public and private part of the campus in one view, rendering a fence obsolete and reinforcing the open perspective of adidas with its headquarters.

 

Immersion of the sports culture of adidas starts for all visitors on the red star with the walk of fame with prominent foot and handprints of, among others, Zinedine Zidane and Stan Smith, and a bronze statue of founder Adi Dassler. At one of the ends LOLA integrated a bicycle shelter in the design. On and around the stars different type of program are placed that refer to the diversity of sports that adidas is known for. Including a multi pitch for football, rugby and hockey games, a skate park and trampolines where employees can blow off steam during a break or on their way to meetings.

 

LOLA's lake is the other crucial element in the landscape. Closing the space between the new campus buildings Halftime (COBE architects) and ARENA (Behnisch architects), the lake enhances the views and reflects the architecture, trees and brings lightness. In addition it provides the campus lawns and trees with water in dry spells and it buffers the roof and surface runoff in rainy seasons - while also cooling the building Halftime. A seating area with bright yellow sunshades is overlooking the lake.

 

The edgy, clear and colorful design that is so characteristic of adidas is embedded in all lines and shapes on campus. It guides visitors in a clear way along the various buildings – like an English landscape garden of the 21st century. Various gardens and seating options enrich the squares and connecting paths across the campus; a 54m long bench designed by Chris Kabel borders the garden at the main entrance of ARENA. This campus is adidas without the logo being present, and that is exactly what our client intended: you are in the adidas landscape of the future.

 

Within the masterplan of headquarters it is foreseen that from 2020 and beyond the next steps will be taken for the older part of the adidas campus to be transformed with the addition of 2 more stars and various new green and leisure features.

 

Material Used :
1. Lake technique: Balena
2. Skate area: Yamato
3. Special furniture: Chris Kabel

Project Credits
Structural Engineering
Landscape Architects
Client
Lighting Design Special Areas
Building Physics
Mulungu House
next project

Mulungu House

Private Houses
Petrópolis, Rio de Janeiro/RJ, Brazil - Build completed in 2018
View Project