Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
AIBC Headquarters (Architectural Institute of British Columbia)

AIBC Headquarters (Architectural Institute of British Columbia)

Architect
Perkins and Will
Location
Vancouver, Canada
Project Year
1998
Category
Exhibition Centres

Offices

Juxtaposing a stately heritage building with crisp new design elements

Perkins and Will as Architects

To accommodate the needs of a growing membership and diversified range of programs, the Architectural Institute of British Columbia (AIBC) purchased 440 Cambie Street with four development partners. Previously used by the Vancouver Province newspaper to house their printing presses, the 1910 heritage building was in need of significant renovation. The project also encompassed a civic contribution to the revitalization of the Victory Square area. In conjunction with Robert Lemon Architecture, Perkins+Will upgraded the building, converting it to Strata Titled office spaces. The AIBC occupies the first floor, while their development partners occupy the second and third floors. The design subdivides a typical floor plate into a maximum of 10 strata office suites. Common facilities provided on each floor include washrooms, stair access, elevators, and individual electrical metering and mechanical servicing. The building design also embodies many principles of sustainable building design: use of natural ventilation to all suites; recycling of existing building components (exit stairs, wood structural components); and passive solar control (louvered canopies and sunshades). The design reinforces a sustainable development approach with the use of innovative practices, procedures, products, services and standards, all of which serve to educate fellow professionals, clients and the general public about the critical importance of sustainable design.

Project Credits
Product Spec Sheet

Concrete House @ Paniotis
next project

Concrete House @ Paniotis

Private Houses
Limassol, Cyprus - Build completed in 2018
View Project