Hoegh Autoliners

Hoegh Autoliners

Architect
van der Architects
Location
Toranomon, Minato City, Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Vincent Hecht

Hoegh Autoliners

van der Architects as Architects

We were approached by this shipping company as they had seen our work and wanted something different for their offices as well. During our first meeting we talked about the influence of Covid and how it would require a new work style. We talked about that the office expresses what a company stands for, that an office provides a sense of belonging to their employees which goes beyond the purely functional needs. As they had operated for over a year working mainly from home, they decided to reduce the size of their office space. They would move to a much smaller space, located at in a corner of the very large Mori Toranomon Hills Tower, with excellent views over Tokyo. Their brief asked for a Futuristic Office Space, that reflected their Norwegian Maritime Heritage and that would still look fresh after 10 years.

We translated these requests around 4 conceptual key words which would form the basis for the design.

Caption

Bright:

We suggested to use a very light colour palette. Throughout the whole space we installed a light wood oak floor. We used a light cream coloured, thick, rough and a smooth stucco finish for wall surfaces. Especially the rough stucco diffuses the daylight beautifully. The smooth stucco was used for the drop ceiling and as accent next to the rough stucco walls. Most furniture has a light oakwood top, many other furniture pieces are in a light oak with an oil finish all adding to the overall bright and warm feeling of the space.

Caption

Views:

When we entered the new space for the first time we felt that the views of this relatively small office gave so much character to the space that we wanted to make sure that even after we constructed the programmatic needs such as meeting rooms, storage room, the space would not lose its openness that we felt so strongly during our initial visit. It is rare to be able to get this type of space in Tokyo and we wanted to make sure that our design would maintain the views, the openness and very light feeling of the space.

Caption

No walls:

The only way to contain the vastness of this small space was in trying to keep the space as open as possible. To keep this sense of openness we tried to avoid, wherever possible to have any fully enclosed room. Instead we placed angled objects made of rough stucco in the space and filled these in with glass. These walls then spatially project that sheltering feeling of enclosure off it without really creating a room.

By cutting parts of these walls off at the bottom or at their top we played with the left over spaces in between these open enclosures. By moving through the space, even very slightly the negative space between these walls would change depending on the angle viewed of this in-between open space. As such one never gets the feeling of being inside a room, as depending on the location within this space there are always views taking the viewer beyond that room.

Caption

Sail & Rock:

These enclosures form shapes that would maybe remind the users of rocks or sails on a shimmering sea. At least thats the impression we have tried to convey with those shapes.
We hoped that these four elements would create an office that in its programmatic needs full-filled the needs of a hybrid post-covid office. in which staff could continue to work from home as well come to the office to be inspired. While in the office the movement through the space would be part of the inspiration that we aimed to transmit: that as there are no real enclosed space but that the various viewpoints, and the changing of these viewpoints together with the changing daylight throughout the day would make the space feel alive, ever changing.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersHAY
ManufacturersKARIMOKU NEW STANDARD
ManufacturersKOKUYO
Product Spec Sheet
Manufacturers
by HAY
Manufacturers
Manufacturers
by KOKUYO
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More