ORONA IDEO HEADQUARTERS

STUA as manufacturer

This is Orona’s central headquarters in Hernani, by Eneko Goicoechea & Xabier Barrutieta architects.


A landmark project with STUA products in three main areas.


– General relax spaces: Onda stools. – Restaurant: Lau tables and Laclasica chairs. – Bar & staff canteen: Onda stools.

Orona Ideo

Xabier Barrutieta architects as Architects

Orona IDeO – innovation city is the flagship design of the new extension of the Technology Park of San Sebastian (Hernani, Basque Country, Spain). The purpose of this project is to house the company´s Innovation Ecosystem, which stands out as it brings together different synergetic activities –business, technology canters and university-. The project is an answer to the need of common networking space of an international company, creating a place that is both a flagship and a common home for its more than 4,500 employees and a hub for researchers and students on elevation, urban mobility, energy and eco-technology branches.


One important asset is that it is based on the concept of Urban Cell, which is a scale between architecture and urbanism. The approach of the project on this scale comprehensively tackle a number of key design issues related to urban space, green space, accessibility, orientation of buildings, a mix of uses and energy efficiency, among others. Thus, this design was conceived and developed taking into account a series of linked buildings and urban spaces that synergistically create Orona IDeO:


The Zero building is the flagship building of Orona Ideo and houses the corporate headquarters of the company and its form is inspired by the circle, a constant shape in the company’s brand image. The design of the building seeks to evoque elegance, dinamism and elevation through an abstract formal gesture: a hollow cylinder of 90m in diameter, 16m in height and a 15º incline. It rises from the ground to create a 1.500m2 overhang at the entrance from the city and sinks on the opposite side, allowing passage through and generating a roof-façade for capturing solar energy.


The Zero building is mainly devoted to office spaces, which have large internal energy loads due to its occupants and to the density of the electronic equipment which dissipates heat and, at the same time, requires diffused light to avoid glare. The ground plan places the workplace near the outer façade which is mainly north facing, whereas the south-facing ring-shaped gallery distributes the flow of people and overlooks the building’s central void.


The curved façade is made up of a skin composed of more than 2,000 triangular pixels which change by means of a parametric design from: opaque, translucent and transparent, depending on their orientation, the incident to solar radiation, the access to external views and the privacy of the rooms. More than 1,000 polycrystalline photovoltaic modules are integrated on the inclined rooftop of the Orona Zero building that will have an annual electricity output similar to the electricity consumption of 100 average flats. The interior of the building recreates different working environments from desks and closed meeting rooms to a series of lounge spaces suitable for informal meetings and personal work. These designs have the ability to imprint a special character to the working spaces and also seek to evolve the brand culture of the company among the employees.


The Foundation building is a “collage” building of around 10,500m2. The two lower floors are for common and shared facilities such as the canteen, auditorium, library and meeting spaces. Its façade onto the plaza acts as a backdrop for the public space and aims at being permeable and polyvalent. The two upper floors are for use as teaching facilities at graduate and post-graduate level in energy-related subjects like two new Eco-engineering bachelor degrees.


The A3 research building facilities encompass two prismatic volumes that make up one building holding office space and laboratories aimed at research on advanced aplications on electrical storage systems. The laboratory building has a glowing U-glass façade, whereas the office building of the researchers has a more light-hearted, brightly-colored façade that helps provide diversity to the architectural ensemble.


The Gallery pavilion is an space for visitors and its purpose is to host open events and transmit the Orona IDeO philosophy whereas it is the access point for visitors to the energy facilities for producing energy from renewable sources: biomass, solar thermal, geothermal and photovoltaic.


The Plaza is an ensemble of intertwined urban spaces that describe a series of pedestrian areas welcoming researchers, workers and students who share spaces aimed at encouraging relationships and the exchange of ideas. The design of this urban space seeks to afford all of Orona IDeO’s building a recognizable character on the pavement and landscape through a striped design that raises the idea of the geological strata and the rich landscape of its setting.


The whole project has achieved Leed Gold and Breeam Excelent certifications and has been selected by the World Green Building Council as benchmark for Health, Wellbeing & Productivity in Offices.


An integrated architectural design and a global management permitted to build one Nearly Zero Energy Campus. The design approach of all four buildings is environmentally sensitive and bioclimatic and the strategy was to specialise each buildings situation seizing its assets to work synergistically to the whole.

ORONA IDEO

UMETAL as Manufacturers

This curved facade is made with a curtain wall of a skin composed of more than 2,000 triangular pixels with differing characters - opaque, translucent and transparent - depending on their position, exposure to solar radiation, access to views, relation with the use of interior spaces and the privacy of spaces. 


Umetal worked closely with the project architects in order to develop the design of the glass ‘pixels.’ Once the final design of the opaque glass components was determined, the next challenged was to ensure that the translucent glass pixels achieve greater vision to the exterior while also contribution to the reduction of thermal U values. The design solution is based on the the principles of microperforation. The glass pixels have a triangular shape and are mounted in a ‘chamber’ with Unmetal glass (a decorative laminar glass) on the outside and solar control glass on the inside.


More from the Manufacturer:


The Orona Zero building houses the corporate headquarters of the company and is inspired by the circle, a constant in the brand image of Orona. Its image seeks to transmit elegance, strength and elevation through an abstract formal gesture: a hollow cylinder of 90m diameter inclined 15ºs on the horizontal. Due to the way it touches the ground, this volume is detached from the ground creating a large overhang of 1,500 m2 in the area of the entrance to the Technological Park. And is buried in the opposite side, allowing it to pass through and generating a cover-facade for energy capture.


The curved facade is made with a curtain wall of a skin composed of more than 2,000 triangular pixels that have a different character - opaque, translucent and transparent - depending on their position and their different circumstances of exposure to solar radiation, access to views, relation with the use of interior spaces and the privacy of spaces.


Orona Ideo has achieved the Leed Gold and Breeam Excellent certifications and has been selected by the World Green Building Council for its Health, Wellbeing and Productivity report in office spaces.


Umetal has worked closely with the architects, managing and developing the design of the glasses - "pixels" - translucent and opaque. Once the final design of the opaque glasses was achieved, the challenge was to achieve that, on the same base design, the translucent glass had a greater vision to the exterior, and that the same design would contribute to reduce the thermal "U". The solution is based on applying the principles of microperforation to the design. The glasses have a triangular shape and are mounted in a “chamber”: Umetalglass® (Decorative laminar glass) on the outside and solar control glass on the inside.

Product Specifications
BrandCategoryProducts
STUASTUAmanufacturer
2TEC22TEC2Flooring - Coffee Bean, Planet , Diamond, Eclipse
UMETALUMETALManufacturers
Industrias ImarIndustrias Imarmanufacturer
House ML + M + R
next project

House ML + M + R

Private Houses
Pordenone, Italy - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter