Vitello d'Oro restaurant since 1849

Vitello d'Oro restaurant since 1849

Location
Udine, Italy
Project Year
2019
Category
Restaurants
Alessandro Paderni / Eye Studio – photography

Vitello d'Oro restaurant since 1849

VISUAL DISPLAY - Interior / Identity / Stories as Interior Architects

The oldest restaurant in town, opened since 1849, with a first-class cuisine recognized throughout the region and beyond, mainly oriented to seafood dishes. The restaurant is located in the historic city center, adjacent to the old fish market. The project involved the total renovation of the interior and part of the external façade, an intervention that restored the structure without altering it but rather bringing to light historical details previously hidden under plasterboard layers; like the second city wall, on which the restaurant rests, which is now one of the points of attraction in the restaurant's atrium. The original elements of the premises that were already visible, such as the Venetian terrazzo flooring and the wooden beams of the hall, have been restored to their splendor by a masterful conservative restoration work and enhanced by an accurate dedicated lighting project. Entering the arch of the city walls you access one of the most unique rooms of the restaurant, a dark room decorated with a bucolic wallpaper. Here stands a 5 meters plane table illuminated by three large brass suspension lamps, designed for great events, or more informal dinners.
In the restaurant dining room, the original subdivision in three spaces has been maintained and emphasized by light partitions in burnished copper, glass and fabric, which create privacy without explicitly separating the spaces and maintaining a visual continuity from one side of the room to the other. The Italian dark oak parquet floor gives warmth and elegance to the entire area. The restoration project also continues on the first level, with the full renovation of the restrooms. The two doors, which are custom-designed in a modernist style, create a game of contrasts: they separate the dark green gentlemen's restrooms from the ladies one painted in soft pink. All marble sinks and mirrors are also bespoke design. On the outside, the alfresco area becomes the true heart of the restaurant over the summer months. New steel and glass doors and windows guarantee luminosity to the interior and together with the elegant opal glass lamps in a vaguely retro style give to the façade a touch of modernism. New stone paving and new furnishings in metal structure and nautical rope in a delicate turtledove-grey color complete the outdoor project.

Humanitas Congress Center
next project

Humanitas Congress Center

Exhibition Centres
Rozzano, Metropolitan City of Milan, Italy - Build completed in 2018
View Project