Franklin Square

Franklin Square

Architect
Hickok Cole
Location
1300 I Street Northwest, Washington, DC, USA | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Garrett Rowland
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Floor lampFlos
PendantMoooi
Heracleum The Big O
LightingSATTLER
CarpetsMilliken
Wood PanelsAvi Architectural veneers
LightingFinelite, Inc.

Product Spec Sheet
Floor lamp
Pendant
Heracleum The Big O by Moooi
Lighting
by SATTLER
Carpets
Wood Panels
Lighting

An Eye for Style

Hickok Cole as Architects

Designed in the late 1980’s by the iconic Philip Johnson, the original Franklin Square embodied the theatrical post-modernist style Johnson gravitated towards in the second-half of his career with twenty-foot-tall fluted columns, marble floors, and bronze grill work canopies. Four decades later, the Hickok Cole design team was tasked with modernizing 30,941 SF of public tenant space to restore Franklin Square’s prominent reputation and street presence, while preserving it’s post-modernist character.

photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland
photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland

A new double-height entrance creates a direct visual connection to Franklin Square Park—the building’s namesake—across the street with a custom glass wall system supported by laminated structural fins while an extended ground floor footprint captures what was previously deep-set arcade space below the third floor. Continuous 105-foot-long light fixtures embedded under each of the four main canopies, replace the original shadow-casting bronze grillwork and run through the interior, illuminating the space from within and calling attention to the grand lobby from the street.

photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland

Inside, hospitality-inspired velvet and leather furniture, custom artwork and lighting, and noise-reducing, leather-padded walls, bring warmth to the space and contrast the cool tones and dramatic quality of the preserved marble floors and two-story fluted columns. Peony murals at the elevators, petal-detailed chandeliers in the cafe, and other floral details lend a subtle feminine aesthetic to the hard geometry of the building’s public spaces.

photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland

In the lobby, large custom sculptures hang above two new slab openings and guide visitors towards a monumental stair on the left. The stair connects the lobby to a concourse level which houses a large conference facility with catering capabilities and several smaller meeting rooms, in addition to a renovated fitness center. On the opposite end of the lobby, a second slab opening, wrapped in glass railing, offers a glimpse of the concourse level from above. Piers on the concourse mimic the lobby’s bold fluted columns and create the illusion that they’re extending directly through the floor.

photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland
photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland
photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland

Elements of Johnson’s historic design were frequently re-purposed. Bronze grillwork and floral medallions preserved from the exterior are used as decorative screens for the concourse meeting rooms and art in the café walls, respectively. Salvaged slabs of original stone and marble were incorporated into the reclaimed lobby floor to maintain a consistent aesthetic respectful of the original post-modern design.

photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland

In a complex blend of old and new, Franklin Square’s reinvigorated design accentuates its most elegant post-modernist features while providing tenants with a luxury office experience, steeped in history. Delivered in October of 2020, Franklin Square is adhering to safety guidelines and operating at limited capacity for the foreseeable future, awaiting when it can open its doors to the public and shine once more.

photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland

Read story in DeutschItalianoPortuguêsFrançais and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More