Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersMikodamHAZA
FlooringBolidt
LIGHTING FIXTURESZumtobel Lighting Gmbh
Multipurpose Hall Façade DoorSolarlux
ManufacturersBarrisol - Normalu Sas
Internal Skin CladdingLindner Group

Product Spec Sheet
Manufacturers
Flooring
by Bolidt
LIGHTING FIXTURES
Multipurpose Hall Façade Door
Manufacturers
Internal Skin Cladding

Heydar Aliyev Center

Zaha Hadid Architects as Architects

The building design establishes a continuous, fluid relationship between its surrounding plaza and the building’s interior. Their white curving form with elaborate formations such as undulations, bifurcations, folds, and inflections modifies the plaza surface into an architectural landscape. The building houses an auditorium, exhibition areas and various public spaces. In this architectural composition, if the surface is the music, then the seams between the panels are the rhythm.


More from the architect:


As part of the former Soviet Union, the urbanism and architecture of Baku, the capital of Azerbaijan on the Western coast of the Caspian Sea, was heavily influenced by the planning of that era. Since its independence in 1991, Azerbaijan has invested heavily in modernising and developing Baku’s infrastructure and architecture, departing from its legacy of normative Soviet Modernism. Zaha Hadid Architects was appointed as design architects of the Heydar Aliyev Center following a competition in 2007. The Center, designed to become the primary building for the nation’s cultural programs, breaks from the rigid and often monumental Soviet architecture that is so prevalent in Baku, aspiring instead to express the sensibilities of Azeri culture and the optimism of a nation that looks to the future.


Design concept


The design of the Heydar Aliyev Center establishes a continuous, fluid relationship between its surrounding plaza and the building’s interior. The plaza, as the ground surface; accessible to all as part of Baku’s urban fabric, rises to envelop an equally public interior space and define a sequence of event spaces dedicated to the collective celebration of contemporary and traditional Azeri culture. Elaborate formations such as undulations, bifurcations, folds, and inflections modify this plaza surface into an architectural landscape that performs a multitude of functions: welcoming, embracing, and directing visitors through different levels of the interior. With this gesture, the building blurs the conventional differentiation between architectural object and urban landscape, building envelope and urban plaza, figure and ground, interior and exterior.


Fluidity in architecture is not new to this region. In historical Islamic architecture, rows, grids, or sequences of columns flow to infinity like trees in a forest, establishing non-hierarchical space. Continuous calligraphic and ornamental patterns flow from carpets to walls, walls to ceilings, ceilings to domes, establishing seamless relationships and blurring distinctions between architectural elements and the ground they inhabit. Our intention was to relate to that historical understanding of architecture, not through the use of mimicry or a limiting adherence to the iconography of the past, but rather by developing a firmly contemporary interpretation, reflecting a more nuanced understanding. Responding to the topographic sheer drop that formerly split the site in two, the project introduces a precisely terraced landscape that establishes alternative connections and routes between public plaza, building, and underground parking. This solution avoids additional excavation and landfill, and successfully converts an initial disadvantage of the site into a key design feature.


Geometry, structure, materiality


One of the most critical yet challenging elements of the project was the architectural development of the building’s skin. Our ambition to achieve a surface so continuous that it appears homogenous, required a broad range of different functions, construction logics and technical systems had to be brought together and integrated into the building’s envelope. Advanced computing allowed for the continuous control and communication of these complexities among the numerous project participants.


The Heydar Aliyev Center principally consists of two collaborating systems: a concrete structure combined with a space frame system. In order to achieve large-scale column-free spaces that allow the visitor to experience the fluidity of the interior, vertical structural elements are absorbed by the envelope and curtain wall system. The particular surface geometry fosters unconventional structural solutions, such as the introduction of curved ‘boot columns’ to achieve the inverse peel of the surface from the ground to the West of the building, and the ‘dovetail’ tapering of the cantilever beams that support the building envelope to the East of the site.


The space frame system enabled the construction of a free-form structure and saved significant time throughout the construction process, while the substructure was developed to incorporate a flexible relationship between the rigid grid of the space frame and the free-formed exterior cladding seams. These seams were derived from a process of rationalizing the complex geometry, usage, and aesthetics of the project. Glass Fibre Reinforced Concrete (GFRC) and Glass Fibre Reinforced Polyester (GFRP) were chosen as ideal cladding materials, as they allow for the powerful plasticity of the building’s design while responding to very different functional demands related to a variety of situations: plaza, transitional zones and envelope.


In this architectural composition, if the surface is the music, then the seams between the panels are the rhythm. Numerous studies were carried out on the surface geometry to rationalize the panels while maintaining continuity throughout the building and landscape. The seams promote a greater understanding of the project’s scale. They emphasize the continual transformation and implied motion of its fluid geometry, offering a pragmatic solution to practical construction issues such as manufacturing, handling, transportation and assembly; and answering technical concerns such as accommodating movement due to deflection, external loads, temperature change, seismic activity and wind loading.


To emphasize the continuous relationship between the building’s exterior and interior, the lighting of the Heydar Aliyev Center has been very carefully considered. The lighting design strategy differentiates the day and night reading of the building. During the day, the building’s volume reflects light, constantly altering the Center’s appearance according to the time of day and viewing perspective. The use of semi-reflective glass gives tantalizing glimpses within, arousing curiosity without revealing the fluid trajectory of spaces inside. At night, this character is gradually transformed by means of lighting that washes from the interior onto the exterior surfaces, unfolding the formal composition to reveal its content and maintaining the fluidity between interior and exterior.


As with all of our work, the Heydar Aliyev Center’s design evolved from our investigations and research of the site’s topography and the Center’s role within its broader cultural landscape. By employing these articulate relationships, the design is embedded within this context; unfolding the future cultural possibilities for the nation.


Text by Saffet Kaya Bekiroglu, Project Designer and Architect, Zaha Hadid Architects

Interior design in Baku

Maligno Srl as Designers

Maligno Industria Arredamenti provided with the interior designing of the project. The space designed is warm and cozy and it develops a relationship of continuity and respect for the local culture and the origins of the country.


More from the interior designer:


In Baku, capital city of Azerbaijan and the biggest town and harbour in the whole Caucasus, the Heydar Aliyev Centre has recently reopened with a new and more contemporary look designed by Zaha Hadid. The interior design is by Architect Thierry Beillevaire for Creative Architecture & Urbanisme Studio.


Maligno Industria Arredamenti was called by Aliyev Foundation to make the new national monument a warm and cosy place, and to develop it in a relationship of continuity and respect for the local culture and the origins of the country.


This facility – a real life project for the local population – hosts a cafeteria, a library, a museum and a conference centre.

Heydar Aliyev Cultural Center

Werner Sobek as Engineers

Werner Sobek rendered the services for Engineering of building envelope (glazed curtain wall, 3D solid skin and 3D interior skin, all design and construction phases), Peer review and coordination of main steel roof structure works, project Management and coordination of all envelope-related items, Site supervision and working documentation.


More from the engineer:


National cultural center including national museum, library and concert hall. Central element of the architectural design is the unity between plaza, landscape design and doubly-curved building envelope. The complex geometry of the building as well as the remoteness of the building site were two specific challenges of this particular project.


Services rendered by Werner Sobek: _Engineering of building envelope (glazed curtain wall, 3D solid skin and 3D interior skin, all design and construction phases) _Peer review and coordination of main steel roof structure works project Management and coordination of all envelope-related items _Site supervision _Working documentation

Heydar-Aliyev Center

Barrisol - Normalu Sas as Manufacturers

A new exceptional project is added in to the long list of ambitious projects Barrisol® is proud to be part. Indeed, the Heydar-Aliyev Cultural Centre in Azerbaijan designed by the famous Zaha Hadid that complements our prestigious list. The complex, located in the city of Baku, the dancing curves as sublime qu'harmonieuses is adorned with a exceptional Barrisol® Lumiere for its ceiling.

Project Credits
Flooring
Sub-Contractor
Sub-Contractor
Products used in this project
Bosjes Chapel
next project

Bosjes Chapel

Chapels
Bosjes Farm, Witzenberg District, South Africa - Build completed in 2016
View Project