Ischia Luxury house

Ischia Luxury house

Architect
CLACstudio architecture
Location
Ischia, Metropolitan City of Naples, Italy | View Map
Project Year
2010
Category
Apartments

Housing
photo by Filippo Trojano

Ischia luxury house

CLACstudio architecture as Architects

Dating back to the last century, the "cellaio" was built in one of the most  panoramic areas of the island of Ischia, immersed in the hilly land, at that time subdivided into terraces for the cultivation of the grapes. The harvest period was in fact the only time of the year when the house was inhabited. During the seventies, however, a series of particularly invasive interventions (such as the replacement of the ancient wooden floors with new cement brickworks and the more regular reconstruction of the facades), partially modified the spontaneous and raw character of the original construction forms. What remained unchanged, however, was the compact, rigid and dark character of the cottage. The stone that covers it is in fact a rare case on the island; compared to the much more common green tufa stone, another typical material of the area was used: the trachytic volcanic stone. The contemporary intervention thus chooses to reinterpret the materials used in the construction of the old cells (white lime, cement and sand), while remaining quieter on the facades. The exception is represented by the large cantilevered glass (in stainless steel and laminated glass) that has been opened in the living area, to project the life of the house outside, and thus find contact with the new surrounding landscape. Thanks to the carelessness, in fact, the vineyard has today turned into a forest of holm oaks and oaks, which, by filtering the rays of the sun, create incredible suggestions inside the house. The contrast of the surfaces also returns thanks to the white plastered band of the masonry balcony parapet, set back from the edge of the stone on the façade, and which is accessed via a free staircase, connected to the glazed overhang, which redraws the façade towards the forest and it lightens its compactness. Although the result of the memory of those typical of the island, the steps consist of the coupling of two ultra-modern prestressed joists, set into the wall. On the floor below the main entrance, the former cistern was instead used as a small private studio with a secondary entrance in direct contact with the park, which remained totally intact, with the exception of the arrangement of the courtyard in front of the main entrance. This can be reached through a curved path that, like a light carpet lying on the ground made with cement mixed with white lime, plays down the hardness of the broken lines of the original farmhouse, and accompanies it to a bathtub, a memory at the same time of the ancient height of trampling and "peaches" that collected rainwater on the island. Here are finally immersed two original pillars that supported a roof, reused to define an essential landscape, metaphysical, suitable for the intimate dimension and in contrast with the luxuriant surrounding nature.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersFlos
ManufacturersFoscarini
ManufacturersGervasoni
ManufacturersMinotti
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Flos
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Minotti
Penthouse In Costa Blanca
next project

Penthouse In Costa Blanca

Private Houses
Alicante, Spain - Build completed in 2019
View Project