Island Cottage

Island Cottage

Architect
Paul Cashin Architects
Location
Sidlesham Quay, West Sussex, UK
Project Year
2019
Category
Private Houses
Richard Chivers
Product Spec Sheet

ElementBrand
InsulationROCKWOOL International A/S
InsulationCelotex
Membranes - TyvekDupont Corian
PaintFarrow & Ball
Kitchen - Leicht UnitsHubble Kitchens & Interiors
Underfloor HeatingPolypipe Systems

Product Spec Sheet
Insulation
by Celotex
Membranes - Tyvek
Paint
Kitchen - Leicht Units
Underfloor Heating

Island Cottage

Paul Cashin Architects as Architects

Island Cottage is an existing dwelling constructed in 1830, in a conservation area at the southern limit of Sidlesham Quay village, West Sussex. The property was highlighted by the local authority as a key example of rural vernacular character for homes in the area, but is also sited in a major flood risk area. Such a precarious context therefore demanded a considered approach, however the original building had been extended over many years mostly with insensitive and cumbersome extensions and additions.


Athena and Mark purchased Island Cottage in 2015. They had a strong sense of belonging to the area, as both had childhood memories of visiting Pagham Harbour and were greatly drawn to live on the South Coast after many years working and living in London. We were keen to help them discover and create a home in which to dwell for many years to come. Athena is a local to the area and has family in the joinery industry, whilst Mark runs a record label in Brighton.


Our brief was to restore the cottage and reconcile it’s history of unsuitable extensions to the landscape of the nature reserve of Sidlesham and the bay of Pagham beyond. The original house could not be experienced amongst the labyrinthine rooms and corridors and it’s identity was lost to recent additions and refurbishments. Our first move was to establish the lines of the original cottage and draw a single route through the house. This is experienced as a simple door from the library at the formal end of the house, leading from north to south straight towards the rear garden on both floors.


By reinstating the library and guest bedroom/bathroom spaces above we were able to distinguish the original cottage from the later additions. We were then challenged by the new owners to provide a calm and protective series of spaces that make links to the landscape of the coast.


Internally the cottage takes the natural materials of the surrounding coastline, such as flint and timber, and uses these to dress walls and floors.Our proposals included making sense of the downstairs spaces by allowing a flowing movement between the rooms. Views through and across the house are opened up so to help navigate the maze like spaces. Each room is open on many sides whilst limiting the number of corridor spaces, and the use of split levels help to mark one space to the next.


The first floor hosts three bedrooms, each of unique style and outlook. The main living space features a corner window, referencing an open book set into the wall at the height of a desk. Log burners, sliding doors, and uncovered historic materials are part of the main reception rooms.


The roof is accessible with a steep stair and allows for informal gathering on a grass terrace which gains views far beyond the immediate gardens and neighbouring nature reserve. The external facades have been uplifted with larch cladding, new timber windows, and a series of timber loggias set into the gardens.


Our landscaping strategy alleviates flood risk by providing a bung to the garden edge, whilst encouraging native species planting to take over the new timber structure that is directly connected to the house. This approach will help to plant the house in its surroundings, which is vital given the local connection to the Sidlesham Nature Reserve.


Throughout the project the client sourced much of the interior finishes and fixtures directly from salvage yards and online second hand boutiques. The house is decorated with reclaimed materials referencing the worn and weary effect of time spent on the beach or at the sea side. Athena also directed the build herself and managed the close relationships of each trade as the project progressed. As Architects we recognise that the self build approach can work well if the client manages the procurement of trades whilst paying attention to our advise on key architectural matters.


Now complete, the house genuinely feels reconciled to its place, a haven for Athena and Mark, and an exemplary project for our future clients who wish to link their childhoods with their future homes.


Material Used :

1. Russwood - Timber Cladding - Siberian Larch

2. Rockwool - Insulation

3. Celotex - Insulation

4. Hubble Kitchens - Kitchen - Leicht Units

5. Farrow and Ball - Paint

6. DuPont -

7. Polypipe Systems - Underfloor Heating

8. DuPont - Membranes - Tyvek

Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter